2018-02-27

Rosy Calamine Ointment


Denna salva är till för att ta till när huden är irriterad/röd och/eller kliar. Zinkoxiden är bakteriedödande och är motiverad att använda på små skrubbsår för extra desinfektion. Kom dock ihåg att rengöra såret först så det är helt rent.

Calamine är inget annat än zinkoxid med lite järnoxid som ger den rosa färgen. Man skulle kunna använda vanlig zinkoxid men jag vill ha den autentiska rosa färgen på produkten så jag använder calamine. Med helt vanlig zinkoxid istället för calamine så blir denna produkt en helt vanlig zinkpasta.

Cera bellina är istället för bivax. Cera bellina går att substitueras med vanligt bivax, konsistensen och färgen kan dock bli annorlunda om man väljer att göra så. Dock ska man ha klart för sig att cera bellina är behandlat bivax. Det är inte ett veganskt alternativ till bivax. Det ger salvor som är mer jämna i konsistensen och är samtidigt mindre kladdiga. Beroende på vad som är med i övrigt dock.

Risklioljan är med för dess bra hållbarhet och tåls av de flesta. Innehåller steroler och antioxidanter i formen av ferulsyra.

Baobaboljan är med för dess läkande och lugnande egenskaper.

Rosenvaxet är med för dess rosiga doft, vaxet ger även konsistens till produkten men det är inget som kommer att märkas av här.

De eteriska oljor som jag har använt i detta recept är rosenträ (går att ersättas med ho olja som är snarlik) och rosengeranium. Nu så är de flesta eteriska oljor antibakteriella på ett eller annat sätt. En del är mer effektiva än andra. Båda dessa eteriska oljor som jag har använt i receptet bra att användas på skadad hud. Så länge man tål eteriska oljor, dvs. De hjälper till att läka (små) småsår, både genom att fungera antibakteriellt och påskynda läkningen av huden.


Man kan utesluta de eteriska oljorna om man så vill. Är man känslig så kan även rosenvaxet i receptet ställa till med problem om man är allergisk/känslig.

Rosy Calamine Ointment
15 g cera bellina
3 g rosenvax
29 g riskliolja
20 g baobabolja

30 g calamine (alt. zinkoxid)

2 g naturligt E-vitamin
0.5 g rosengeranium
0.5 g rosenträ/ho olja

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda calamine med lite av risklioljan. Detta gör man för att undvika klumpar.

Häll i rosenvaxet, cera bellina, resten av risklioljan och baobaboljan i en glasbägare och värm på vattenbad till båda vaxerna har smält. Rör om med en ballongvisp så allt blir homogent.

När man ha tagit av bägaren från vattenbadet har man i oljan med calamine. Rör om nu hela tiden tills man når 50ºC, ha då i E-vitaminet och de eteriska oljorna.

Fortsätt att röra om, när det börjar stelna lite har man i det i burkar.

Etikettera burkarna med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg