2018-02-23

Mandeltvål


Jag ville göra en tvål med doft av mandel. Med mandeldoft menas den där bittermandeldoften som man karaktäriserar med mandelkubb.

Här kan man själv välja om man vill ha den med eller utan skrubbiga aprikoskärnor. Jag valde utan då jag inte är behov av en skrubbig tvål.

Om man väljer att den ska vara skrubbig, då kan den användas som trädgårdstvål eller om man har meckat med bilen och är skitig och svart om fingrarna. Med trädgårdstvål så menar jag tvål som man tvättar händerna med för att få bort jord och lera. Jord och lera kan vara rätt så svårt att få bort. Annars kan man använda tvålen för att exfoliera knän, armbågar, fötter eller den övriga kroppen beroende på hur seriös man är med sitt skrubbande.

Anledningen till att det är lera med i receptet är för att få bort det syntetiska utseendet som vit glycerintvålmassa ger. Tvålen ser lite mer ut som om den vore en vanlig kallrörd tvål gjord på fett och lut, istället för en simpel smält-och-häll tvål.

Den kosmetiska stärkelsen behövs för att hålla både leran och de malda aprikoskärnorna jämnt fördelade i tvålen. Är det så att man inte vill använda de malda aprikoskärna, men fortfarande leran så behövs stärkelsen fortfarande.

Jag har doftsatt tvålen med eterisk olja från bittermandel. Då jag ville ha en mandeldoft på tvålen, men för att få den lite mindre kvalmig har jag tillsatt både bergamott och benzoin. Bergamotten för att friska upp den och benzoinet för att ge lite värme samt fixera och göra bergamotten mer framträdande

Mandeltvål
100 g vit glycerintvålmassa
5 g honung
5 g kosmetisk stärkelse
2 g aprikoskärnmjöl
5 g vit lera
5 g mandelolja
5 g sockertensid
0.7 g eterisk bittermandelolja
0.3 g bergamottolja

Gör så här
Väg upp allt.

Gör i ordning formen, ställ den på en oöm bricka som tål spill.

Blanda mandeloljan och de eteriska oljorna.

Smält glycerintvålmassan, antingen i mikro eller i ett vattenbad.

När tvålmassan har smält tillsätter man kosmetisk stärkelse, rör om med en liten ballongvisp.

Vispa inte för mycket så ni får luftbubblor i tvålen, utan gör det varsamt.

Tillsätt sedan sockertensiden, rör om med ballongvispen och tillsätt sedan leran. Rör om ordentligt.

Ha sedan i oljan. Se till att allt är homogent. Oljan ska inte sippra ut ur tvålen.

Häll upp i lämplig form och låt svalna. Spraya eventuellt den ny hällda tvålen med isopropylalkohol för att få bort luftbubblor på ytan. Man kan ställa in formen i kylen så den stelnar snabbare.

Har man svårt för att få ut tvålen ur formen kan man ställa den i frysen en stund. Alternativt så använder man silikonformar. Frysen påverkar inte tvålen negativt på något sätt. Det är en helt annan sak om man ställer in kallrörd tvål i frysen för att man har problem med att få ut den ur formen.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg