2018-02-20

Rosmarin

Rosmarinus officinalis

Innehåll
Pinener, kamfen, limonen, cineol, borneol med kamfer, linalol, terpineol, octanon, bornylacetat, mm.

Användning
Det finns flera olika varianter (typer) på rosmarin, s.k. kemotyper. Dessa typer är kamfer-, cineol- och verbenontyp. Man ska ha klart för sig att de tre varianterna skiljer sig så pass åt att de tre typerna bör till en viss del ses som helt olika eteriska oljor även om de kommer från samma växt. En anledning till att de olika typerna av eteriska oljorna skiljer sig åt har med de olika växtplatserna att göra. Jordmån och klimat har stor betydelse för kvalitén.

De är alla uppiggande på sinnet och ska därför inte användas innan läggdags, då de orsakar dålig sömn. Min erfarenhet (med små bebis rosmarinplantor i sovrummet en natt) är att sömnen inte blir så utvilande som den hade kunnat vara, utan det kändes dagen efter som om att jag hade varit uppe på luciavaka hela natten. Jag förvandlades till ett vrak som emellertid stod upp sovandes.

Man ska även undvika rosmarin om man lider av epilepsi och om man är gravid.

En annan egenskap som alla typerna har gemensamt är att de avskräcker insekter.

I boken The Encyclopedia of Essential Oils så beskrivs den finare rosmarin i bra kvalitet som stark, frisk, myntigt örtig, med en balsamisk underton. Dålig kvalitet har en däremot en stark kamferton.

Rosmarin blandar sig bra med bland annat olibanum, lavendel, lavandin, citronella, oregano, timjan, tall, basilika, pepparmynta, labdanum, elemi, cederträ, petitgrain och kanel.

Generellt
Alla typerna är kramp- och slemlösande. De är alla bakteriedödande, virushämmande och svamphämmande. De är alla bra i liniment som ökar cirkulationen (muskelvärk, reumatism). För bättre effekt kan man använda den i hudolja eller gel innan träning så man minimerar risken för skador. Den går även bra att samtidigt använda efter träningen. Sägs stärka kapillärväggarna och är därmed bra i preparat vid åderbråck. Ska vara bra för långtidsminnet.

Är renande (dödar bakterier) och upplivande (ökar blodcirkulationen) på huden. Undvik främst kamfertypen i ansiktsprodukter, även om den är mest bakteriedödande av de tre. Den är helt enkelt för stark. Däremot kan man använda den i produkter för övriga kroppen i det syftet.

Det som de olika typerna är bra på så är de bara "extra" bra just på de områdena, så man kan skräddarsy användandet efter behov.

Cineoltypen urskiljer sig genom att innehålla höga halter cineol (eukalyptol) som är bra för luftvägarna, vid huvudvärk, hårbottenproblem som mjäll, seborré och överproduktion av fett. I och med att den innehåller en hög halt cineol så påminner den mycket om eukalyptus.
Exempel på växtplats är Tunisien.

Kamfertypen är rik på kamfer. Bra för blodcirkulationen, i hårbottenpreparat som hårväxtbefrämjande medel och vid muskelspänningar.
Exempel på växtplats är Spanien.

Verbenontypen är kamfen. Förutom de slemlösande egenskaperna vid förkylning så ska denna stärka immunförsvaret. Passar bäst för hudvårdsprodukter för ansiktet.
Exempel på växtplatser är Frankrike och/eller Australien.

Rosmarin är standard i s.k. Ungerskt vatten. Är problemfri i kallrörd tvål.

Den eteriska oljan ska inte blandas ihop med rosmarin antioxidant, som är ett specialextrakt på rosmarin och är inte samma sak som den eteriska oljan. Rosmarin är generellt rik på antioxidanter och i rosmarin antioxidant har man tagit tillvara på antioxidanterna så man kan använda det i hudvårdsprodukter utan att de för den delen börjar lukta rosmarin. Det gör att man även kan använda extraktet till produkter som är ämnade för ansiktet, vilket inte skulle gå så bra med den eteriska oljan.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Alla har ett eget ansvar. Använd inte råvaran vid högt blodtryck, på eller vid barn, vid epilepsi eller om man är på tjocken. Kryddan rosmarin är inte farlig utan det är den eteriska oljan som varningen syftar på.

Källor
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless
Shenet, Rosmarin, 2018-01-20