2018-02-13

Milt exfolierande lotion

Här är en toner som ska exfoliera huden på ett lite mildare sätt. Om man har tycker att mjölksyra eller glykolsyra är för starkt för en.

På mig så har det varken pirrat eller svidit i huden. Så jag kan tänka mig att denna produkt är ett bra alternativ om man är ny med AHA-syror i sin hudvårdsrutin eller om man är känslig för mjölksyran som AHA-syra.

För att kunna göra denna produkt så behövs pH-stickor, pålitliga sådana. Alternativt en digital pH-meter. Detta för att man måste ha stenkoll på pH så man inte skapar en potentiellt skadlig produkt.

Rosenvattnet är med för att få en rosig doft på produkten, man kan ta dest.vatten eller annat hydrolat om man inte har rosenvatten hemma.

Glucono delta lactone är PHA syran i produkten. Den är en mild syra som räknas till nästa generations AHA-syra. Exfolierar och bidrar till ökad kollagenproduktion (ska motverka slapp hy).

Propanediol gör produkten lite mer djupverkande, det fungerar även som fuktbindare. Man kan skippa denna om man vet av sig att man har känslig hy. För att se hur PHA-syran fungerar på huden. Om ni skippar propanediolet så ersätt med motsvarande mängd vatten/hydrolat.

Glycerolet, honungspulvret och natriumlaktatet fungerar som fuktbindare.

Parabenet är med som konserveringsmedel.

Citronsyran är med som chelator.

Bikarbonatet används endast för att korrigera pH värdet med. Det är inte säkert att det behövs, man måste testa pH värdet först.

Milt exfolierande lotion
70.1 g dest.vatten
10 g rosenvatten
5 g glucono delta lactone
3 g propanediol
3 g glycerol
5 g honungspulver
3.3 g natriumlaktat (60 %-ig lösning)
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra
ev. bikarbonat

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda ner allt i en bägare.

När allt är löst, så ska man mäta pH:t. Det ska ligga mellan 3.5 och 4 för att man ska ha en effektiv produkt. Jag brukar alltid sikta på 3.5. Är pH för lågt så tillsätter man bikarbonat, ta ca 0.5 g åt gången, vänta en kvart efter att bikarbonaten är tillsatt innan ni mäter pH. Detta för att pH:t ska stabiliseras i produkten. Skulle pH:t vara för högt tillsätt lite citronsyra, tillsätt 0.1 g åt gången.

När pH:t är rätt så häller ni över produkten i en ren flaska.

Etikettera vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg