2018-03-13

Enkel rengöringslotion

I denna rengöring så har jag valt att använda steareth-21. Den är inte lika komplicerad att använda som MF- och VE-fett. Man har bara en fas att värma, vattenfasen och oljefasen är blandad från början.

Steareth-21 används vanligen med 2-6 %. Är ett emulgeringsmedel som inte ska irritera huden, ska vara enklare att hantera än MF- och VE-fett. Det tål att man tillsätter höga halter elektrolyter i produkten.

Ricinoljan är med då den absorberas långsamt av huden. Vilket är en idealisk egenskap i en rengöring för vi vill inte att huden ska smaska i sig produkten, utan vi vill kunna bearbeta produkten på huden så vi får bort all smuts.

Stearinsyran och cetylalkoholen gör produkten tjockare.

Emulsionen får inte sin slutliga konsistens förrän det har gått några dagar. Med andra ord så ska man inte få panik när man kylt ner produkten och den fortfarande ser ut som mjölkigt vatten. Det blir krämigt till slut, för mig så blev detta en lotion och jag förvarar det hela i en klämvänlig flaska.

Hur det blev
Jag har upplevt denna som väldigt trevlig att använda. Jag har som vanligt applicerat produkten med rena och torra händer på torrt ansikte. Masserat in produkten och sedan tvättat av med en fuktig tvättlapp i frotté.

Enkel rengöringslotion
62.4 g vatten
20 g ricinolja
5 g glycerol
6 g steareth-21
2 g stearinsyra
2 g cetylalkohol
0.5 g paraben

Vid 25ºC
1 g apelsinolja
1 g mjölksyra
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allt.

Ha i alla ingredienserna i en bägare förutom de ingredienser som ska ner i tredjefasen.

Värm i vattenbad, rör om med en ballongvisp. Allt ska ha löst sig och blivit homogent. Detta kan ta ett tag och här är det viktigt att man kontrollerar så att alla små geleiga klumpar försvinner. Klumparna är emulgeringsmedlet och för att lyckas med produkten så måste man se till att dessa löses upp. De kan vara svåra att upptäcka och det gäller att titta noga

Fortsätt att värma och rör om med vispen, rör men vispa inte. Fortsätt så tills produkten har emulgerat. Produkten ska vara mjölkig som en väldigt tunn lotion och utan klumpar.

Ta av värmen och fortsätt att röra om med vispen.

När det har svalnat till 25ºC tillsätts eterisk olja, mjölksyra och citronsyra.

Låt det hela stå i bägaren några dagar tills ni ser den slutliga konsistensen, vänta 3-4 dagar. Sätt över en plastpåse över bägaren och fäst med en gummisnodd. Häll sedan över produkten i en klämvänlig flaska (om det är rinnigt).

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg