2018-03-20

BTMS

Ritamulse BTMS: Behentrimonium Methosulfate (and) Cetearyl Alcohol
BTMS-50: Behentrimonium Methosulfate (and) Cetyl Alcohol (and) Butylene Glycol

Användning
Båda varianterna är färdiga emulgeringsmedelssystem och går att använda till både hår- och hudvårdsprodukter, såsom hårbalsam, hårinpackningar, lotions och crèmer.

Finns i två versioner: ritamulse BTMS och BTMS-50.

Skillnaden mellan ritamulse BTMS och BTMS-50
Ritamulse BTMS (Behentrimonium Methosulfate (and) Cetearyl Alcohol) innehåller 25 % behentrimonium methosulfate.
BTMS-50 (Behentrimonium Methosulfate (and) Cetyl Alcohol (and) Butylene Glycol) innehåller 50 % behentrimonium methosulfate.

Tittar man på inci för dessa två emulgeringsmedel så ser man att ritamulsen innehåller ceterarylalkohol medans BTMS-50 innehåller både cetylalkohol och butylenglykol.

Försöker man ersätta/substituera BTMS-50 i ett recept med ritamulse BTMS, så måste man dubbla mängden för att få samma mängd behentrimonium methosulfate (bm). Om man är ute efter samma mängd bm i det nya receptet med ritamulsen. Annars så kan man ta samma mängd, men man får räkna med att produkten inte blir exakt som den skulle ha blivit med BTMS-50. Man får testa sig fram till vad man själv gillar och vad som fungerar bäst för det receptet. Det är bra om man har klart för sig att ritamulsen inte är lika bra på att emulgera som BTMS-50 är.

BTMS ger en pudrig känsla till hudvårdsprodukter jämfört med E-wax NF. (Detta märker man om man gör en serie med simpla crèmer med olika emulgeringsmedel och behåller övriga oljor/råvaror konstant.) Det vill säga produkten känns/upplevs torrare istället för oljigare. Vill man känna att produkter snabbat har gått in är BTMS att föredra jämfört med vissa andra emulgeringsmedel som kan ge en fetare känsla. Även om resten av innehållet är densamma. Om man föredrar BTMS eller inte kan även ha att göra med syftet med produkten. Ska den användas till massagelotion, rengöringslotion/crème eller handlar det om en snabbt absorberande body lotion så man snabbt kan klä sig på morgonen.

Räknas som ett milt emulgeringsmedel för huden. Irriterar minimalt.

Emulgeringsmedlet är en katjon och detta kan göra det inkompatibelt med vissa konserveringsmedel. Det kan även skära sig med andra typer av råvaror. Faktumet att det är en katjon så har den en antistatisk effekt på håret.

Mjölksyra har inte ställt till det i produkterna. Dock så blir produkten lite mjukare i konsistensen med mjölksyra i.

Håret
Till hårvårdsprodukter så blir känslan annorlunda med de två emulgeringsmedlerna. Åter igen så får man testa sig fram till vilken man föredrar. Man kanske föredrar den med 25 % bm jämfört med 50 % bm då den med 25 % bm inte innehåller butylenglykol. Eller vice versa.

BTMS är kanske främst ett emulgeringsmedel för hårprodukter. Men det går att använda det till hudvårdsprodukter utan att irritera.

Det ska gå att använda det i leave-in balsam. Jag har inte testat detta då jag är väldigt nöjd med den effekt jag får av mitt vanliga hårbalsam. Mitt lockiga hår är väldigt fint och tyngs lätt ned av för mycket stuff. Har man lockigt latino hår så kan jag tänka mig att det fungerar helt utmärkt med leave-in conditioner.

Dosering
0.1-10 % (vikt-procent).

Och man använder 25 % emulgeringsmedel av fettfasens totala mängd.

D.v.s. har man gör 100 g produkt och har en 10 g stor fettfas i produkten så använder man 25 % av dessa 10 g. Man delar 10 med 4 och man får då siffran 2.5.

Vilket blir 2.5 g emulgeringsmedel.

Sedan är det alltid bra att antingen ha i cetylalkohol, cetearylalkohol eller stearinsyra som extra stabiliserare i kreationen. Dessa tre ger olika taktila känslor till produkten. Man brukar ha i mellan 0.5-3 % i kreationen. Ju mer man har i desto fastare blir det.

Hur man använder den
Man har emulgeringsmedlet ner i oljefasen.

Båda faserna värms separat.

Värm båda faserna till 75-80ºC.

Häll vattenfasen ner i oljefasen, vispa med exempelvis en ballongvisp och håll temperaturen i 10 minuter. D.v.s. låt bägaren sitta kvar i det varma vattenbadet i 10 minuter. Man behöver inte vispa nämnvärt mycket under tiden som man väntar.

Kyl sedan ner den och detta behöver inte gå fort. Ett kylande vattenbad är inte nödvändigt. Rör lite då och då.

Tillsätt värmekänsliga ämnen vid deras rätta temperatur. Vilket kan vara mellan 40-25ºC.

Som ni ser är det mindre stingsligt vid själva tillverkningstekniken av produkterna med BTMS, jämfört med emulsioner som är baserade på emulgeringsmedlerna VE- och MF-fett.

Källor
Broschyr från Croda, INCROQUAT BEHENYL TMS-50 DS-174R-2 October 7, 2003