2018-01-09

Läppbalsam med honung


Detta läppbalsam är tänkt att förvaras i en burk då det kommer att vara alltför mjukt för att förvaras i en cerathylsa.

I detta läppbalsam har jag tillsatt honung. Honungen ska vara bra för läpparna. Läker småsår bättre/snabbare.

För att lyckas med detta projekt så krävs det att man rör om hela tiden även när det har blivit lite tjockt. Det är inte som att göra ett vanligt läppbalsam för cerat. Då häller man i läppbalsamet medan det fortfarande är flytande. Här så behöver man hjälp utav en liten slickepott för att få ut allt läppbalsam ner i burkarna.

Det är inte svårt att göra. Bara lite annorlunda.

Apelsinen är med för en trevlig apelsindoft. Man kan ta en annan eterisk olja (som pepparmynta eller citron) eller en speciell aromolja som är speciellt lämpade för läpprodukter. Doften måste vara oljelöslig för att det ska fungera. Kolla dock upp doseringen för den tilltänkta smaken om ni använder något annat än eterisk olja.

Man kan halvera receptet om man vill testa en mindre mängd för att se hur det blir. Då krävs det att man har en våg som fixar att visa två decimaler för en korrekt uppvägning.

Läppbalsam med honung
30 g bivax
64 g kokosolja
5 g honung
1 g apelsinolja

Gör så här
Väg upp allt.

Väg upp honung och eterisk olja separat i en liten glasbägare. Man kan försöka blanda dessa två men det är inte det lättaste. De måste inte vara blandade med varandra för att det ska fungera. Honungen vill inte blanda sig med den eteriska oljan. Det gick inte för mig. Använd inte en plastbägare till detta då den rena apelsinoljan gör plasten mjuk och det kan gå hål och sedan har man eterisk olja överallt.

Ha i bivaxet och kokosoljan i en värmetålig glasbägare och värm på vattenbad.

När bivaxet har smält så tar man det hela från vattenbadet. Rör om ordentligt med en liten ballongvisp.

När det börjar bli lite grumligt men fortfarande flytande har man i honungen med den eteriska oljan/aromoljan.

Nu får man vispa ordentligt med ballongvispen. Bäst är att vispa tills läppsalvan blir krämig och sedan får man skopa över/trycka ner läppsalvan i burkarna, görs lättast med en slickepott. Gör man inte detta (rör om tills det är krämigt) så kan honungen och oljan att separera och det blir ojämn konsistens på produkten.

Etikettera med vad som är i burkarna och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg