2018-01-02

Citrusy Body Oil Wash

Tänkte jag skulle försöka mig på att göra en klassisk duscholja. I det här fallet så blev det lite Asien inspirerat med riskliolja, tefröolja och den eteriska oljan yuzu.

Jag har gjort duscholja tidigare men då med sockertensid. Det resulterade i en duscholja som mer liknade en oljig och misslyckad majonnäs, än en klassisk duscholja och som behövde skakas om ordentligt innan man tog av den. Anledningen till att en duscholja med sockertensid i sig ser ut som en misslyckad majonnäs är för att det är vatten med i sockertensiden. Denna gång så ser produkten betydligt mer proffsig ut, då den ser ut som en klassisk duscholja och inget konstigt hemmakok.

Nu är allt på marknaden som marknadsförs som duscholja inte duscholja. Jag har sett produkter som egentligen borde enbart kallas för vanlig hederlig duschtvål, då de haft vatten som huvudingrediens, de sedvanliga tensiderna och orange färg för att få till den rätta oljeaktiga färgen på produkten.

I och med att denna duscholja är vattenfri så behövs det inget konserveringsmedel. Är man dock orolig för att man kommer att kontaminera produkten med vatten så kan man tillsätta 0.5 % paraben. Ta då bort lika mycket från oljan så receptet fortfarande blir 100 %. Att tillsätta paraben kan vara aktuellt om man väljer att använda en pumpinsats till flaskan. Pumpen är inte helt tät som vissa tror då den låter bland annat luft att komma in i flaskan, och när den släpper in luft så släpper den samtidigt in lite vatten när flaskan står i duschen.

Det är rätt så vanligt att kosmetikaföretagen väljer att använda sojaolja som oljebas till sina duscholjor. Varför just sojaolja? Det är billigt och det emulgeras bra. Har man inte sojaolja hemma så kan man enkelt substituera med en annan olja eller en köra med en kombination av olika oljor så det passar en själv. I det här receptet så har jag valt att använda riskliolja och tefröolja. Man kan även ta oljor som man är orolig över att de snart ska bli dåliga. Bättre att använda upp dem som duscholja, än att låta de bli gamla i väntan på bättre tider i kylskåpet.

Som tensid för det här projektet har jag valt att använda Lipotensid (MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-4, Cocamide DEA). Lipotensid säljs även under handelsnamnet Texapon WW 100. Lipotensid är den tensidblandning som är bäst lämpad för att göra helt klara duscholjor med. Bland annat är den helt vattenfri. Det finns säker några andra liknande versioner ute på marknaden som också fungerar, men Lipotensid är den tensidblandning som man lättast får tag på här i Sverige. Det finns även en vattenfri tensidblandning som heter Lumorol, den är snarlik Lipotensid och användas på samma sätt. Skillnaden är att Lipotensid innehåller cocamide dea medan Lumorol istället innehåller propylenglykol.

Jag har valt att använda den eteriska oljan yuzu till denna duscholja. Yuzufrukten är en citrusfrukt som är en korsning mellan grapefrukt och mandarin. Och ser ut som en liten grapefrukt. Luktar som en blandning mellan mandarin och grapefrukt som yuzun härstammar från. Doften är inte så jätte stark, dvs inte som apelsin- eller bergamottolja som det doftar rätt ordentligt om.

Mitt råd med denna duscholja är att skölja av den ordentligt. Vi vill inte ha några rester kvar på kroppen då produkten innehåller SLeS. Även om produkten tillskrivs som återfuktande så måste man fortfarande smörja in kroppen efteråt. Vissa vill verkligen få konsumenterna att tro att deras duscholja räcker som ensam hudvård och att body lotion etc är överflödigt. Som konsument kan då tro att man har gjort något fel när man känner att ens hud behöver extra smörj efteråt. Det går bara åt mindre lotion eller hudcrème efteråt när man har använt en duscholja, alternativt så behöver man inte ha lika bråttom med att smörja in sig efter dusch.

Sedan är det bra om man kan motstå frestelsen med att tvätta ansiktet med duscholjan. Använd en produkt som är speciellt anpassad till just ansiktet istället. Rengöringsoljor som emulgeras med vatten är inte konstruerade med Lipotensid i sig.

Citrusy Body Oil Wash
34 g riskliolja
30 g tefröolja
30 g Lipotensid (MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-4, Cocamide DEA)
1 g yuzuolja
4 dr benzoin
1 g naturligt E-vitamin

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda allt i en bägare. Rör om ordentligt.

Häll upp i en ren flaska och korka igen med en lämplig insats.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg