2017-11-07

Green Tea and Clay Mask


Här är en ansiktsmask som lämpar sig för fet/kombinations hy som är lite oren för tillfället, men som inte reagerar på att man använder olja i ansiktet. Man kan även punktbehandla vissa delar av ansiktet med masken. Om man exempelvis är oren i T-zonen, etc. Man kan även använda masken som en lättare morgonrengöring om man känner sig extra flottig i ansiktet när man vaknar på morgonen.

Observera dock att man inte ska låta masken torka torr i ansiktet. Gör man det så kommer masken dra fukt ur huden och du kommer att få en törstig hy. Är det så att ni märker att masken håller på och torkar för er fast ni ska ha den kvar längre i ansiktet så spraya ansiktet bara med en fuktspray så aktiveras masken igen.

Tefröolja har jag valt för att den skulle matcha temat, dvs te. Har man inte den hemma kan man ta riskliolja, mandelolja eller squalane istället.

E-vitaminet är med för dessa antioxidativa verkan och för att den ska förhindra härskning av oljorna.

Tea tree är med för dess antibakteriella effekt på huden. Sedan så tycker jag att den luktar gott och det gör att jag gärna använder den i olika produkter.

Den gröna leran som används är anpassad till fet och oren hy.

Glycerolet är med för dess fuktbevarande verkan på både hud och produkt.

Grönt te är med för dess antioxidanter. Observera att ni inte kan substituera extraktet med pulver på grönt te som japanerna använder i sina teceremonier. För hudvårdsprodukter måste man anstränga sig och köpa speciella extrakt som är tilltänkta till just hudvårdsprodukter. Använder ni ett vanligt starkt grönt te istället för vatten i receptet så ska man ha klart för sig att antioxidanterna kommer att vara förstörda innan ni har hunnit få produkten på huden. Antioxidanterna är känsliga för upphettning, och det är precis det man gör när man gör en kopp te.

Paraben är med för det är ett pålitligt och säkert konserveringsmedel. Är man dock allergisk mot det så ska man ersätta den med annat. Dock så måste man själv då ha koll på dosering och eventuella kompatibilitetsproblem som det kan bli med det tilltänkta konserveringsmedlet och andra kemikalier i receptet, samt att pH blir rätt för att det tilltänkta konserveringsmedlet ska fungera.

Använd den så här
Applicera på ren hud och låt verka i 15-20 minuter. Efteråt så tvättar man av masken och har på ansiktsvatten, fuktserum, oljeserum/ansiktsolja/balm, ögoncrème och slutligen fuktcrème.


Green Tea and Clay Mask
40 g grön lera
5 g grönt te extrakt (pulver)

Vattenfasen
21.4 g dest.vatten
20 g glycerol

0.5 g paraben

Oljefasen
10 g tefröolja
0.1 g grönt te vax
2 g tea tree olja
1 g naturligt E-vitamin

Gör så här
Väg upp allt.

Rör ihop leran med te extraktet.

Värm tefröoljan tillsammans med te vaxet i en glasbägare i vattenbad.

När oljeblandningen har svalnat, rör man ihop allt som ska ner i oljefasen.

Rör ihop det ska ner i vattenfasen för sig i en större glasbägare. Denna bägare ska rymma hela satsen med ansiktsmask.

Rör sedan ner leran i vattenfasen med den stora bägaren. Rör om med en liten ballongvisp. Man behöver inte vänta på att leran ska sjunka i vattnet som man kan läsa sig till på vissa ställen. Ska man göra så får man vänta i flera veckor.

Rör sedan ner oljefasen i bägaren med vattenfasen och leran.

Rör om ordentligt.

Häll sedan över i en ren glasburk. Jag fick plats med hela satsen i en 50 ml burk.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg