2017-10-31

Vit kamfer

Cinnamomum camphora

Innehåll
Den vita fraktionen: mestadels cineol, sedan pinen, terpineol, mentol, tymol och ibland spår av saffrol.

Giftigt!
Det kan vara riktigt giftigt för barn om de andas in oljan. Det räcker med att barnet är i samma rum som en själv om man har smort med det på sig. Då den kan ge kemisk lunginflammation. Får barnet i sig kamfern kan det leda till koma eller i värsta fall döden. Vuxna ska inte heller äta oljan då det är farligt att förtära oavsett ålder. Gravida ska inte smörja in sig med kamferhaltiga preparat.

Användning
Har en frisk doft, påminner lite om eukalyptus och mentol. Färgen på oljan ska vara helt vit.

Oljan utvinns ur veden, rötterna och kvistarna från trädet. Det man får efter det behandlas ytterligare för att få fram de olika fraktionerna.

Det är bara den vita kamfern som används inom hudvården. Det är den lättaste fraktionen. De andra fraktionerna (brun och gul) är inte lämpliga i hudvårdsprodukter då de är giftiga. Den bruna är mellan fraktionen och den gula som är den tyngsta kan ibland slå i blå-grönt. Den giftiga substansen i dessa fraktioner är saffrol, den bruna innehåller hela 80 % saffrol och den gula innehåller 10-20 %. Den vita innehåller bara spår av saffrol och anses säker att använda för vuxna.

Kamfer används i muskelliniment för bland annat reumatism, slag och värk i allmänhet. Sedan har den även effekt på acne, utslag och parasitiska hudinfektioner.

Är bra i förkylningspreparat. Kan användas vid luftvägsproblem då kamfer är slemlösande. Använd då som vaporub (eterisk olja i oljebas) eller i en aromalampa.

Repellerar insekter, används bland annat i malbollar.

Stryker man in linimentet lätt på huden får man en kylande effekt, masserar man mer ordentligt blir det varmt. Utnyttjar man den kylande effekten är kamfer effektivt på blåmärken och svullnader. Kan vara klokt att testa själv först på en frisk del av kroppen, så man vet hur mycket man ska göra så det inte blir varmt när man applicerar. Värmer man dvs ökar blodcirkulationen på exempelvis en ny vrickad fot så gör man skadan värre och det tar längre tid för kroppsdelen att bli frisk.

Kamfer fungerar annars bra att ha som ensam eterisk olja i muskelliniment.

Den eteriska oljan höjer blodtrycket och skall därför undvikas av personer som lider av högt blodtryck.

Är bäst att undvika vid läggdags då lukten kan göra det svårt att somna.

Som vanligt tar jag inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Detta gäller både biverkningar och misslyckade recept. Alla har ett eget ansvar för att de gör rätt. Dubbelkolla gärna med andra källor innan något används, ifall det skulle stå fel här. Vet man av sig att man lider av något så ska man kolla med sin läkare först innan något används.

Som vanligt så gäller det att man använder fräscha råvaror för att undvika utslag och andra tråkigheter som orsakas av gamla (oxiderade) råvaror.

Källor
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless
Aromterapi - eteriska oljor för välbefinnande - Anna Salvesen, Finn Andersen
Aromterapi för alla - Susanne Bilski Ullmark
Shenet, vit kamfer, 2017-10-06