2017-11-14

Blå kamomill

Matricaria recutita

Innehåll
Chamazulen, farnesen, bisabolol, bisabololoxid, en-yndicykloeter, mm.

Användning
Färgen på oljan är mörkblå med en varm örtig doft. Ger därmed blå färg till produkten. Men blå kamomill används främst för sin lugnande och antibakteriella effekt på huden. Kan vara ett alternativ om man inte får tag på blå renfana (Blue tansy). Dock så luktar dessa två eteriska oljor helt olika.

Blå kamomill används på alla typer av inflammationer. Såsom artrit, inflammerade leder, muskelvärk, reumatism.

Är bra vid acne, allergier, bränn- och skärsår, dermatitis, öronvärk, eksem, insektsbett, utslag. Är även bra vid magproblem, såsom magknip om den kombineras med lätt massage över magområdet. Kom ihåg att följa tarmarnas rörelse om magen ska masseras.

I aromaterapisyfte så har den en lugnande inverkan, kan underlätta vid huvudvärk, migrän, sömnbesvär och annat som kan relateras till just stress.

Doftmässigt så passar oljan bra med citrus i allmänhet (men kanske inte just lime) och andra eteriska oljor som doftar sött (ros, jasmin, neroli, fransk lavendel, benzoin, muskatellsalvia, bra rosengeranium).

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Shenet, Blå kamomill, 2017-10-07
The Encyclopedia of Essential Oils - Julia Lawless