2017-10-17

Vetenskapliga undersökningar

Tänkte ta upp det här med att det finns företag som låter sina produkter genomgå ett "detaljerat experiment" med människor som underlag. Resultat som företaget senare använder som reklamunderlag när de påstår att deras produkt stoppar hudens åldrande. Vilket resulterar i att det blir en intensiv hype över produkten. Med en milslång väntelista för att folk ska kunna lägga vantarna på en egen tub med mirakelkräm. En hype som senare kan dala då folk kanske inte upplevde produkten så effektiv som den tillskrevs i reklamen.

Det kan vara bra att veta
Generellt för all forskning är för att kunna legitimera en upptäckt, så är att det viktigt att det går att reproducera experimentet med samma resultat. Detta är inget som händer med kosmetikabolagens produktexperiment. Vad jag vet. Det är svårt att kontrollera fusk när företag utför egna experiment och får sina produkter att stå i god dager oavsett om det handlar kosmetikabranschen eller kemiindustrin, etc. Forskning utförs bäst (enligt mig) i neutral miljö, utan inblandning utifrån.

Att få sina resultat verifierade genom att en annan utför experimentet och får samma resultat är det bästa sättet för en forskare att få sina resultat verifierade. Bästa komplimangen de kan få. Någon har läst artikeln, engagerat sig, genomfört experimentet och förhoppningsvis fått samma resultat. (Något som man inte har lyckats med för vegetabiliska oljors påstådda solskyddande effekt.) Arbetet blir visserligen per automatik godkänt när forskaren har producerat sin artikel i en vetenskaplig tidskrift. (Även här trillar mycket igenom som inte ska ha blivit godkänt. Man ska komma ihåg att allt är inte guld som man läser. Vetenskapliga tidskrifter är inga undantag.) När forskaren senare ska disputera kan ingen ifrågasätta resultaten som vederbörande har lyckats få publicerade i en vetenskaplig tidskrift. Om det inte framgår senare att personen har fifflat med resultaten. Vilket det ibland händer.

Kategorier, faktorer
Faktorer som spelar in när företagen gör sina undersökningar på folks hy är bland annat vad personerna hade för hudvårdsrutin innan de började experimentet. Använde de endast den billigaste fuktkrämen från apoteket och inget annat innan? De kanske till och med använde handtvålen/schampot för att tvätta sig i ansiktet med. Eller var de avancerade/erfarna användare av ett vettigt urval av hudvårdsprodukter och tillämpade praktiska metoder för bästa effekt? Detta framgår inte alltid när man tittar på resultaten.

Detta gäller inte bara för de stora kosmetika företagens undersökningar, utan även när vanliga forskare utför sina olika experiment på huden. Jag tycker att det är viktigt att stoppa in försökspersonerna i olika kategorier så det blir lättare att se om huruvida det blev någon förbättring eller inte. För det behövs fler kategorier än bara ålder.

Det är lättare att få till fantastiska resultat om försökspersonerna i fråga inte hade någon hudvårdsrutin att tala om innan de började experimentet. Man får bra resultat själv hemma genom att bara rengöra huden på rätt sätt, återfukta och skydda den mot solens UV-strålar med ett vettigt solskydd. Speciellt om man inte har gjort det tidigare.

Om ingen har testat att reproducera experimentet och inte anger vad försökspersonerna hade för rutin innan de började experimentet. Och handlar det endast om att marknadsföra en produkt så ska man dra öronen åt sig som konsument. Det kan vara värt att vänta tills den värsta hypen har gått över och vanligt folk ger sina recensioner till produkten ifråga.

För i slutändan så är det inget annat än reklam.