2017-10-20

Pimpstenstvål

Här är ett recept på en skrubbig tvål som det är tänkt att man ska fila bort förhårdnader på fötterna med.

Den kosmetiska stärkelsen i receptet är till för att den pulveriserade pimpstenen ska hålla sig suspenderad i tvålen. Utan stärkelsen så sjunker pimpstenen till botten av tvålen och det vill vi inte.

Angående glycerintvålmassan så kan man välja själv om man vill använda vit eller genomskinlig. Tvålen kommer att bli opak pga råvarorna som tillsätts. Så förvänta er inte att kunna göra en transparent tvål med sprudlande klara färger för det här projektet.

Talloljan är med för dess uppfriskande doft och för dess dödande effekt på mikroorganismer, som svampar och bakterier. Man kan om man vill ta en annan eterisk olja. Var försiktig med tallolja och plast, använd en liten glasbägare för att väga upp oljan i. Använd gärna tvålformar som fixar talloljan, vid osäkerhet prova på ett okänsligt ställe för att se hur materialet uppförs sig tillsammans med talloljan.

Beträffande tvålformen så är det bäst att använda tvålformar som ger individuella tvålar. Man kan inte göra en stor limpa med pimpstenstvål som man sedan ska skära av. Då pimpsten är kraftigt slipande kommer den att förstöra kniven som man skär med.

Receptet nedan ger ungefär en tvål, beroende på hur stor tvålformen är förstås. Tänk på att formen på tvålen ska vara lämplig för att skrubba fötterna med så gör inga små söta hjärtan av den här tvålen.

Om ni har tänkt spara tvålen till ett senare tillfälle så är det bäst att förpacka tvålen väl inplastad i gladpack eller i en tät zipplastpåse. Glycerintvålen drar gärna till sig fukt från luften och den kan bli kladdig. Den kan samtidigt dofta/smaka av sig på andra råvaror. Så förvara den inte in närheten av föda.

Vid användning
Låt gärna tvålen torka mellan användningarna så den håller så länge som möjligt. Se gärna tvålen som en personlig hygienprodukt, dela inte alla typer av hudvårdsprodukter med andra personer. Gäller speciellt om den används direkt mot kroppen som man gör med exempelvis en skrubbtvål. Den är en sak om hela familjen använder samma schampo, balsam och duschtvål som kommer i flaskor/tuber. Fotfilar och andra produkter som gnuggas direkt mot kroppen ska ses som personliga produkter, precis som vi gör med tandborsten.

Pimpstenstvål
100 g glycerintvålmassa
5 g kosmetisk stärkelse
10 g pulveriserad pimpsten
1 g eterisk tallolja
några droppar grön/svart tvålfärg

Gör så här
Lägg tvålformen/-arna på en bricka så allt blir lätt att flytta utan alltför mycket dräll. Använder man mjuka silikonformar så är bricka ett måste.

Väg upp alla råvarorna.

Värm glycerintvålmassan i mikron eller i ett vattenbad så det smälter helt. Detta krävs en viss passning, det kan gå snabbt beroende på mikro.

Tillsätt först den kosmetisk stärkelsen, rör om med en liten ballongvisp, rör sedan ner pimpstenen.

Tillsätt sedan färg (Se till att inte stänka den koncentrerade tvålfärgen på känsliga material. De kan ge fläckar på materialen som kan vara näst intill omöjliga att få bort.) och eterisk olja, rör om ordentligt så ni ser att den eteriska oljan har blandat sig med tvålen.

Häll över i den tilltänkta tvålformen. Spraya med isopropylalkohol så ni får bort eventuella bubblor på ytan.

Låt tvålen svalna helt, det görs snabbast genom att stoppa in i kylen. Men det fungerar även bra att låta tvålen stelna i rumstemperatur.

Sedan är det bara att ta den ur formen när den har stelnat. Har man problem med att få ut tvålen ur formen kan man ställa den i frysen en stund, kanske 30 minuter.

Tvålen är färdig att användas direkt.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg