2017-10-10

Retinolserum

Retinol och retinol. Retinol palmitat. Retinol palmitat är det enda A-vitaminet som vi DIY:are har tillgång till, vad jag vet/har sett. Om man räknar bort flummiga saker morotsextrakt/morotsolja och karotin.

Retinol palmitat är den mildaste formen av A-vitamin, men det betyder inte att den är helt värdelös. Retinol palmitat har en förnyande effekt på huden. Och kan även vara värd att testa om man har problem med acne och inte bara om man vill bekämpa lite ålderstecken. Jag kan inte säga att jag hade problem med acne innan jag började använda retinol palmitat i mina ansiktsprodukter, det blev bara ännu mer sällsynt att jag fick några finnar efter att jag började med det.

Retinolserumet nedan består utav en väl genomtänkt blandning av olika oljor och med en dos med mild retinol i formen av retinol palmitat och en stor dos med naturligt E-vitamin. Serumet passar de flesta hytyper, inkl oljig kombinationshy så länge man tål eteriska oljor i sin hudvård och inte är nötallergiker.

Avokadoolja tillför steroler, vitaminer till huden. Riskliolja innehåller steroler. Arganolja är en extra trevlig olja att ha till ansiktet, ska vara bra att använda om man har utsatt huden för sol. Jag har valt den deodoriserade varianten då den inte luktar kobajs en vecka efter man har öppnat flaskan. Makadamiolja innehåller palmitolsyra och är bra för åldrande hud, dvs bra för personer som är 30 år och äldre. Druvkärnolja innehåller antioxidanter. Nyponfröolja innehåller ytterst lite retinolsyra, ytterst lite. Naturligt E-vitamin är en trevlig antioxidant till produkten som även gör susen för huden. Rosmarin antioxidant är med som antioxidant. Det stärker även blodkärlens kapillärväggarna och gör dessa kärl mer motståndskraftiga.

Pomerans är bra mot glåmig hy och doftar något mellan apelsin och grapefrukt. Har en lugnande effekt på sinnet. Rosenträ stimulerar regenerationen i huden så det bildas nya celler. Är bra för känslig hy. Man kan substituera med Ho olja om man inte har tillgång till rosenträ eller inte vill köpa det av etiska själ. Lavendel är bra för känslig och glåmig hy, är lugnande på sinnet.

Ordningsföljden för produkterna
Rengöring nr 1, rengöring nr 2, acid lotion, fuktlotion/ansiktsvatten, fuktserum, retinolserumet, ögoncrème och fuktcrème och sedan SPF över om det är dagtid.

Retinolserum
38.8 g kallpressad avokadoolja
24 g riskliolja
10 g deodoriserad arganolja
5 g kallpressad makadamiolja
10 g kallpressad druvkärnolja
5 g kallpressad nyponfröolja
5 g naturligt E-vitamin
1 g A-vitamin (retinol palmitat)
0.2 g rosmarin antioxidant
5 dr pomerans
5 dr rosenträ/ho olja
5 dr lavendel

Gör så här
Väg upp allt.

Sedan är det bara att blanda ihop allt i en glasbägare. Rör om med en glasstav/ballongvisp/sked/slickepot.

Häll över i en glasflaska med lämplig insats (pipett/pump/dropp).

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg