2017-10-03

Crothix

PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate and Aqua and PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides

Användning
Crothix är ett förtjockningsmedel som man kan ta till om man har problem med att få sin flytande tvål (tensidbaserad tvål) tillräckligt tjock i konsistensen. Vilket kan hända om man försöker göra schampo eller flytande tvålar utan sls/sles. Där man vill använda tensider som sockertensid istället för sls eller sles som kan förtjockas med hjälp utav lite salt. Sockertensid går visserligen att förtjocka med exempelvis xantangum eller kosmetiskt guarmjöl, men det blir inte någon bra konsistens på det hela. Med någon av dessa i en flytande tvål som förvaras i en pumpflaska har en tendens till att plugga igen mynningen på pumpflaskan med otrevliga överraskningar som följd för den som tar tvål ur pumpflaskan.

Förutom att Crothix fungerar som förtjockningsmedel så har den även en återfuktande verkan på huden. Det har man de PEG-ade fettsyrorna att tacka för. Vilket gör att risken för hudirritation minskar. Huden och/eller håret blir återfettat. Man blir mindre beroende av att tillsätta vegetabiliska oljor som kan vara knepiga att att få helt emulgerade om man inte vill skaka flaskan varenda gång man tar. Crothix gör inte tvålen grumlig som vegetabiliska oljor gör. Vilket är ett stort plus om man vill göra en helt klar tvål.

När man använder det så tillsätter man det sist. Efter doftsättning, färgsättning och pH justering. Det kan vara bra att värma Crothixet först till 55-60ºC innan man vispar ner det i produkten i fråga. Övriga ingredienser ska dock inte värmas, utan man gör produkten i övrigt kall. Måste någon annan ingrediens värmas så ska tvålblandningen ha svalnat till rumstemperatur innan crothixet ska ner. Även om man värmer crothixet.

Det finns två typer av crothix, en flytande och en i pastillform. Jag har bara använt den flytande varianten och kan inte ge några tips på hur man inkorporerar pastillformen.

Funktionellt pH intervall
5-9

Dosering för flytande Crothix
0.5-5 %

Källor
Crothix liquid brochure - Croda