2017-09-26

Hemp Body Cream

Här kommer att bra recept på body cream, praktiskt nu när det börjar bli torrare i luften. Den höga halten av karbamid och salt gör att det kan svida när man använder den, men har man problem med klåda så är det värt med lite svid en kort stund för att slippa kli senare.

Om man har problem med att man blir vit vid insmorningen som visserligen försvinner när man jobbat in produkten. Så beror det antingen på att man har tagit för mycket produkt vid insmorningen, alternativt så är huden fortfarande lite blöt efter duschen/badet.

Kokosolja tillför ordentligt med fett till huden utan att göra crèmen alltför stabbig. Jag använder den deodoriserade varianten då jag inte vill att den ska påverka doften på crèmen. Risklioljan är en halvfet till halvtorr olja och innehåller trevliga saker som steroler och E-vitamin. Olivoljan är antiinflammatorisk och hygroskopisk. Hampfröoljan ger viktiga fettsyror till huden. Dock så har den väldigt kort hållbarhet speciellt om man använder den kallpressade varianten. För den kallpressade oljan är hållbarheten 3 månader från det att man har öppnat flaskan och för den raffinerade är det 6 månader. Det är bra att ha detta i bakhuvudet när man gör produkten att man måste hinna använda upp den innan tiden går ut. Man kan inte göra en jätte batch med denna olja som räcker i ett år. Både naturligt E-vitamin och rosmarin antioxidanten är med för att förhindra förtida härskning av oljorna i produkten och huden. Här har jag tillsatt 1 % av det naturliga E-vitaminet. Man kan om man vill ta upp till 5 % E-vitamin, men då måste man dra bort 4 % från någon av oljorna. Dock så ska man ha det klart för sig att man kan trolla med antioxidanter så att hållbarheten blir längre än den råvara med kortast hållbarhet som är med i produkten. Karbamiden tillsammans med saltet (och mjölksyran) gör att det kan svida lite, men saltet stillar klådan om man har problem med det. Både karbamiden och saltet tillsammans gör att det tillförs fukt extra bra till huden. Mjölksyran är med för att få pH-värdet till en bra nivå. Dock så är 2 % är inte tillräckligt för att få en AHA-effekt, utan man får bara en återfuktande effekt samt så återställen den pH-balansen på huden.

Angående de eteriska oljorna så kan man själv välja om man vill göra produkten parfymfri eller om man vill ha doft på produkten.

Hemp Body Cream
Oljefasen
9 g deodoriserad kokosolja
4 g riskliolja
6 g kallpressad olivolja
1 g cetylalkohol
3.1 g VE-fett (Glyceryl stearate)

Vattenfasen
4.9 g MF-fett (Sodium stearoyl lactylate)
53.2 g vatten
0.3 g xantangum
5 g glycerol
0.5 g paraben

Vid 35ºC
1 g naturligt E-vitamin

Vid 25ºC
2 g hampfröolja
4 g karbamid
4 g havssalt
2 g mjölksyra
0.1 g rosmarin antioxidant

Gör så här
Ha i alla ingredienser som ska i oljefasen i en värmetålig bägare.

Gör likadant för vattenfasen, som ska i en egen bägare, men här kan det vara klokt att först tillsätta xantangumet till vätskan innan allt annat och röra ordentligt så man inte får några klumpar.

Sedan är det bara att värma båda faserna till 75ºC i vattenbad.

Sedan häller man oljefasen ner i vattenfasen, här gäller det att vara noga.

Observera detta!
Häll ner oljefasen i en tunn stril under konstant omrörning ner i vattenfasen.

Fortsätt att vispa i 5 min när bägaren fortfarande står i vattenbadet (man kan ta bort kastrullen från plattan).

Sedan är det bara att ta ur bägaren från vattenbadet men fortsätt att vispa i någon minut till.

Sedan kan man långsamt kyla krämen (kallt vattenbad), fortfarande under kraftig omrörning tills den når en temperatur på 50ºC.

När krämen nått 50ºC kan man ta det lugnare med omrörningen.

Sedan när man når 35ºC respektive 25ºC har man i de ingredienser som ska i då.

Häll upp på ren burk och etikettera med vad som är i och datum.

Som vanligt tar jag inget ansvar för felaktigt användande av någon produkt eller råvara. Alla har ett eget ansvar för att de kan använda produkterna utan konsekvenser.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg