2017-09-05

Cera bellina

Polyglycerol-3 Beeswax

Vad det är
Det är behandlat bivax. Kommer som små pellets. Den version som jag har består utav pyttesmå pellets, storleken är ungefär som små seed beads.

Användning
Används istället för bivax i recept. Man kan göra oljiga geler med detta vax. Man kan få till nästan vita salvor. Beroende på hur de övriga ingredienserna ser ut förstås.

Slutprodukten riskerar inte att bli grynig i konsistensen som det kan bli av andra vaxer och smörer om man har otur, som det kan hända med exempelvis bivax och sheasmör.

Produkten är mindre stabbig/klibbig att använda jämfört med vanligt bivax. Bivax ger dock mer skydd än cera bellina.

Man kan även använda cera bellina som konsistensgivare i olika typer av produkter.

Tittar man på Lotioncrafters information om råvaran så anger de olika värden för olika oljor för att skapa en gelead olja. Med andra ord så behövs olika mycket av cera bellina för att få samma slutkonsistens på olika oljor. Till exempel så anger de att man behöver 8 % cera bellina för att gelea avokadoolja, medan för jojobaolja så behöver man 12.3 %. Då kan det vara bra att hålla i bakhuvudet om man substituerar en olja i ett recept med cera bellina så kan slutkonsistensen bli annorlunda, antingen lösare eller hårdare.

Hållbarheten är ca 2 år.

Smältpunkt
Är mellan 63 och 73ºC.

Dosering
Generell rekommenderad dosering ligger mellan 1 och 20 %.

Cerat 1-20 %
Emulsioner 1-2 %
Geleade oljor 1-29 %

Källor
Lotioncrafter
Gracefruit
Aroma Zone