2017-08-29

Grönt te- och ginsenglotion

Här är ett recept på en fuktgivande ansiktslotion som man använder efter exfolierande lotion.

Grönt te extraktet som jag använder kommer som ett brungrönt pulver, doseringen är max 1 % i kreationerna. Jag har här valt att använda halva mängden då jag inte vill ha det så missfärgat. Har ni ett annat grönt te extrakt med en annan dosering så använder ni det extraktets doseringsanvisning.

Aloe veran är med för dess återfuktande och lindrande verkan. Kom bara ihåg att använda en sort som inte kommer från koncentrat/pulver, då det inte är säkert att enzymerna är "aktiva" i den versionen. Använd ren aloe vera juice. Inte gel etc.

Trollhasselhydrolatet innehåller antioxidanter, ska fungera lätt sammandragande (en effekt som jag aldrig har upplevt). Den version som jag använder är alkoholfritt. Observera att man aldrig ska använda ett trollhasselhydrolat som innehåller alkohol till ansiktet. Den alkoholiga versionen finns vanligen i utländska butiker och den kan man använda på kroppen men inte i ansiktet.

Silkesproteinet tillför fukt och inte aminosyror till huden. Bildar en film över huden som förhindrar fukt från att dunsta. Det jag har använt är i flytande form.

Ginsengglyceritet är inget som man kan köpa färdigt utan man får göra det själv. Beskrivning hur man gör glyceritet finns beskrivet här. Då glyceritet innehåller glycerol så tillförs även fukt till huden. Ginseng innehåller antioxidanter och fungerar antiinflammatoriskt på huden. Glycerolet gör även att huden lättare gör sig av med torra hudceller, men det är trots denna egenskap inte en AHA-syra. Vi är alla olika och vi har alla olika stora problem med att "rugga" dessa hudceller. Glycerolet hjälper huden med att göra sig av med dessa hudceller.

Citronsyran är med som chelator och gör att produkten håller längre.

Natriumlaktatet är fuktbindande.

Anledningen till att jag använder flera olika sorters fuktbindande ämnen än ett i mina kreationer, är för att de olika ämnena binder fukten på olika djup i huden. De har även olika effekter på huden som är åtråvärda.

Grönt te- och ginsenglotion
52.1 g dest.vatten
20 g aloe vera juice
5 g honungspulver
5 g propanediol
0.5 g grönt te extrakt pulver
5 g trollhasselhydrolat (utan alkohol)
1 g silkesprotein
5 g ginsengglycerit
0.1 g citronsyra
3.3 g natriumlaktat (60 %-ig lösning)
0.5 g paraben
2 g polysorbat 20
0.5 g doftolja/eterisk olja

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda ihop eterisk olja/doftolja med polysorbatet i en liten glasbägare.

Blanda sedan ihop resten i en annan bägare. Vispa med en liten ballongvisp så allt blir ordentligt blandat. Ha sedan i polysorbatet med doften. Vispa igen så det blandas.

Häll upp på en lämplig flaska och etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg