2017-07-04

Milky Glow Mist

Om den första versionen som man skakar var bra, tänkte jag testa en som man inte behöver skaka. Där de eteriska oljorna redan är emulgerade med vattnet med hjälp utav emulgeringsmedel.

I Pixi's Hydrating Milky Mist så ingår det inte lika mycket vegetabiliska oljor som det gör i deras Glow Mist. Faktum är att det inte ingår några "rena" vegetabiliska oljor alls i deras Hydrating Milky Mist.

I min version så kommer jag bara att ha i squalane som olja. Det gör denna version mindre återfettande än den förra versionen som jag gjorde. Squalanet är även med för att minska risken att de eteriska oljorna irriterar huden.

Nu kan produkten fortfarande funka för torr hy. Det är bara det att det är mer fokus på återfuktning än återfettning med denna variant.

Pixi Hydrating Milky Mist INCI
water, glycerin, ethylhexyl palmitate, dipropylene glycol, cetyl ethylhexanoate, phenoxyethanol, polyglyceryl-10 oleate, ethylhexylglycerin, PEG-60 hydrogenated castor oil, cetearyl isononanoate, allantoin, ceteareth-20, trideceth-10, hydrolyzed glycosaminoglycans, hydrogenated lecithin, glyceryl stearate, ceteareth-12, cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetyl palmitate, disodium EDTA, fragrance, citric acid, benzoic acid, lecithin, avena strigosa seed extract.

Natriumlaktatet och glycerolet är med för dess återfuktande verkan.

Aloe vera juice är med för dess återfuktande och lugnande egenskaper.

D-pantenol är återfuktande, lugnande på huden.

Paraben är med som konserveringsmedel. Är ett bra och pålitligt konserveringsmedel. Är man allergisk mot parabener får man förstås ersätta det med något annat konserveringsmedel. Dock kan doseringen skilja sig från den mängd paraben som jag anger i receptet och pH:t kan behöva justeras i rätt riktning.

Squalane är återfettande. Det liknar vårt sebum och är bra för alla hytyper så länge de tål oljor. Fungerar även som en bas för de eteriska oljorna. Så risken för irritation minskar.

PEG-40 hydrogenated castor oil och polysorbate 80 är båda med för deras (lätt) emulgerande verkan. Dock ska man ha klart för sig att man inte kan göra crèmer och lotions med dessa "emulgeringsmedel". Utan de kan endast lösa små mängder av vegetabiliska oljor och eteriska oljor i vatten.

Rosmarin antioxidant är med som antioxidationsmedel. Vi vill ju inte att produkten ska bli dålig i förtid.

Citronsyran är som vanligt med som chelator.

Angående de eteriska oljorna så har jag varit tråkig och använt samma blandning som förra ansiktssprayen. Jag tycker att den blev så lyckad så jag vill att denna mist ska lukta lika gott. För att poängtera så kan det vara klokt att använda bergaptenfri bergamott. Då den varianten inte är fotosensibiliserande. Använd färska eteriska oljor så minimerar ni risken att ni får en reaktion.

Milky Glow Mist
Vattenfasen
66 g dest.vatten
3.3 g natriumlaktat (om man använder flytande 60 %-ig natriumlaktat)
20 g aloe vera juice
3 g glycerol
0.5 g D-pantenol (flytande)

Oljefasen
0.5 g paraben
0.5 g squalane
1 g PEG-40 hydrogenated castor oil
4 g polysorbate 80
0.1 g rosmarin antioxidant
9 dr bergamott, bergaptenfri
3 dr rosengeranium
3 dr citronmeliss
3 dr petitgrain pomerans
3 dr neroli

Tredjefasen
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allt.

Värm PEG-40 hydrogenated castor oil så den är flytande.

Blanda de eteriska oljorna, parabenet och squalanet med polysorbatet.

Blanda de övriga ingredienserna för sig. Börja med vattnet och ha i en råvara i taget. Se till att allt är löst innan nästa råvara åker i.

Ha sedan i PEG-40 hydrogenated castor oil, rör om med en liten ballongvisp.

Rör sedan ner blandningen med de eteriska oljorna, parabenet, squalanet och polysorbatet.

Häll sedan i citronsyran. Rör om så det löses ordentligt.

Häll över i en ren flaska och sätt dit en sprayinsats.

Etikettera med vad som är i och datum.

Som vanligt tar jag inget ansvar för felaktigt användande av något. Kolla upp de ingående råvarorna innan användning. Gör flera tester på samma ställe på huden (ex på insidan av armen) inom loppet av några dagar för att se om det blir en reaktion. Ibland måste man upprepa appliceringen för att se reaktionen. Använd inte om ni är barn, gravida, har hjärtproblem, diabetes, etc. Använd huvudet helt enkelt.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg