2017-07-11

Antioxidanter

Tänkte gå igenom vad antioxidanter är för något. Det kan vara bra att få klart för sig att antioxidanter är aldrig konserveringsmedel. Utan de är till för att oljor och fetter inte ska härskna lika lätt i produkterna, de skyddar även eteriska oljor mot oxidation, samt hämmar oxidation i huden när produkten hamnar på huden.

Konserveringsmedel dödar bakterier, svampar och andra mikroorganismer. Och måste vara giftigt för just mikroorganismer för att funka effektivt i hudvårdsprodukter. För det är detta som växer i våra produkter om vi inte tillsätter konserveringsmedel. Har man haft i konserveringsmedel i en hudvårdsprodukt så har det inte en så stor inverkan på miljön sedan när man tvättar sig, det blir så pass utspätt så det gör ingen direkt skada. Värre är det om man häller konserveringsmedlet direkt ner i avloppet.

Det är stor skillnad mellan antioxidationsmedel och konserveringsmedel, folk blandar ofta ihop det och vill kalla diverse vitaminer för konserveringsmedel. Vilket är fel.

Effektiva antioxidationsmedel
E-vitamin
rosmarin antioxidant
BHT

Både E-vitamin och rosmarin antioxidant är effektiva antioxidanter att tillsätta till produkter med olja/fett i. För mycket antioxidanter i en produkt gör produkten känsligare för oxidation, då antioxidanterna drar till sig syre till produkten i fråga så den blir dålig i förtid trots den extra tillsatta mängden antioxidanter.

Mer är inte alltid bättre.

BHT används som antioxidant i både hudvårdsprodukter och matvaror. I hudvårdsprodukter så är den säker att använda, dock så kan den ha en negativ effekt på hälsan om den konsumeras.

Andra antioxidanter, medhjälpare/chelatorer/metallbindare
askorbinsyra
citronsyra
fytinsyra
ferulsyra
EDTA

Askorbinsyra är väldigt känslig för oxidation i sig självt, men den kan hjälpa E-vitamin (i en emulgerad produkt) att återgå till sin aktiva form efter att ha oxiderats av syre. Om alla former av askorbinsyra (dvs de stabiliserade varianterna) har samma aktivitet är svårt att säga. Ju mer stabil de har lyckats få vitaminet desto mindre aktiv är den.

Citronsyra och EDTA är båda chelatorer, dvs den binder till sig fria metaller i produkten och på sätt så skyddas de övriga råvarorna i produkten från oxidation. De förhindrar till en viss del att produkten ändrar färg, att doften ändrar sig, att konsistensen blir annorlunda, etc.

Fytinsyra och ferulsyra är båda två effektiva antioxidanter. De är på egenhand kanske inte idealiska då de båda är vattenlösliga utan behövs kombineras (som vanligt) med antioxidanter som kan skydda oljefasen, om det ingår olja i produkten förstås. Ferulsyra i kombination med askorbinsyra och E-vitamin i en viss konstellation är patenterad.

Antioxidantrika råvaror
grönt te extrakt
ginkgo biloba extrakt
grape seed extract (från vindruvor)

Dessa har bra egenskaper som gör de trevliga att tillsätta i hudvårdsprodukter, förutsatt att man har tagit rätt sorts beredning. Exempelvis thé på grönt te är inte idealiskt att använda i hudvårdsprodukter. Alla är inte vettiga som ensamt antioxidationsmedel i hudvårdsprodukter utan behöver hjälp med ett annat mer pålitligt antioxidationsmedel.

Både grönt te, ginkgo biloba och grape seed extraktet kan ju ses som två effektiva antioxidanter, de innehåller kemikalier som är bra mot oxidation. Men jag skulle mest se den effekten som sekundär och mindre säker med hänsyn till produkten i fråga. Det jag menar är att man tillsätter inte grönt te extrakt till en produkt för att den ska skydda oljorna i produkten mot härskning. För att skydda oljorna så tillsätter man antingen E-vitamin eller rosmarin antioxidant.

Bara för att ett bär eller en frukt innehåller antioxidanter så betyder det per automatik att dess vegetabiliska olja innehåller alla dessa antioxidanter. Vitamin C är alltid vattenlösligt och följer inte med i oljan även om de kallpressar oljan. Det går inte.

Luddiga/flummiga råvaror
Grapefruit seed extract (från grapefrukt)

Grapefruit seed extract påstås ibland vara ett konserveringsmedel. Man kan hitta allt möjligt tok om denna råvara. Anledningen till att den ibland kan fungera som konserveringsmedel är för att tillverkarna ibland tillsätter så pass mycket konserveringsmedel till extraktet så det i sin tur fortsätter att döda mikroorganismer när den hamnar i din hudvårdsprodukt. Det betyder inte att extraktet är ett pålitligt konserveringsmedel att ta till. Använd ett riktigt konserveringsmedel istället.