2017-07-18

Magnesiumolja

Magnesiumolja används för att behandla magnesiumbrist och fördelen med att dosera magnesiumet genom huden (transdermalt) är att man inte blir snabb i magen som man kan bli av vissa magnesiumpreparat. Egentligen är detta ingen olja utan det är bara så att den höga halten magnesiumklorid som gör att produkten till en början kan kännas lite oljig vid insmorning.

Bäst blir magnesiumoljan om man gör den på magnesiumklorid och inte epsomsalt/bittersalt. Ett preparat gjort på epsomsalt ska svida mer och göra huden torrare än ett preparat med magnesiumklorid.

Oljan ska vara bra på att mildra träningsvärk och för att effektivisera det så smörjer man magnesiumoljan på det onda muskelområdet.

Jag har tillsatt paraben i min magnesiumolja då jag vill vara säker på att inga bakterier eller andra mikroorganismer förökar sig i produkten. Bara för att det är en stor dos magnesiumklorid i produkten så finns det inga garantier att bakterier inte kan frodas i produkten.

Det kan svida och pirra lite i huden där man har behandlat huden med produkten så man är beredd. Man kan efteråt smörja med en lotion om man tycker att det svider för mycket. Alternativt så provar man att behandla en annan kroppsdel nästa gång.

Man kan om man vill ha en sprayinsats på flaskan. Dock ska man ha klart för sig att rummet man befinner sig i kan få sig en omgång av produkten, samt att saltlösningen blir lätt luftburet och det är inte roligt att få in produktångorna i nosen.

Magnesiumolja
50 g magnesiumklorid
49.5 g vatten
0.5 g paraben

Gör så här
Väg upp allt.

Häll över allt i en glasbägare och värm i vattenbad tills saltet har löst sig. Man kan röra om med en slickepott så det går snabbare.

När allt är homogent så tar man av från värmen.

Sätt bägaren i ett kallt vattenbad och låt svalna.

Häll sedan över i en flaska, etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg