2017-06-27

Magnesiumklorid

Magnesium chloride
MgCl2
E511

Man hittar magnesiumklorid naturligt i havsvatten. Det finns även i vissa bergarter som karnalit.

Användning
Används till badprodukter, magnesiumolja. Man använder magnesiumklorid till att göra magnesiumolja och är bättre som råvara än bittersalt/epsomsalt till det ändamålet. Se bara till att det är kosmetisk kvalitet på saltet. Ni vill inte göra hudvårdsprodukter på vägsalt.

Det används även till att smälta snö och is vintertid på gång och vägbanor. Det fungerar även så att det binder damm på grusvägar. Anledningen till att det fungerar som dammbindare är för att det suger åt sig fukt från luften och håller därmed partiklarna kvar på backen som annars skulle ha flugit upp i luften. Till detta ändamål så vill man inte använda exklusiv magnesiumklorid som är extra ren. För produkter som inte ska användas på kroppen så kan man köpa magnesiumklorid på ställen som Granngården i gigantiska säckar för en hundralapp.

Flera användningsområden för magnesiumkloriden är att man utvinner metallen magnesium (Mg) ur det.

Göra egen torrboll
Magnesiumklorid används till sk torrbollar. Man kan själv göra egna torrbollar med hjälp utav en hink och ett durkslag i plast. Man ställer durkslaget i hinken så den vilar på kanten (inte på botten av hinken). I durkslaget så häller man i magnesiumkloriden och sedan så ställer man underverket där det inte finns någon risk för att några klåfingriga varelser kommer åt det. Som ett alternativ till durkslaget så borde ett finmaskigt myggnät fungera om man hänger upp den över en hink. Alternativt tar man ett sånt där syntetiskt kaffefilter som kan användas flera gånger. Nu har jag inte testat detta själv, var och en får själva upptäcka hur detta funkar. Man behöver inte ta största hinken man hittar, det fungerar lika bra med en liten på 1 l.

Använd inte en nätsil i metall eller en metallhink till detta experiment då magnesiumkloriden är korrosiv.

Källor
Wikipedia, 2017-05-20