2017-06-20

Vintage hudvård: Ungerskt vatten version 2


Denna gång tänkte jag testa att blanda till Ungerskt vatten med enbart eteriska oljor och självklart blir det alkoholfritt även den här gången.

Grundblandningen på de eteriska oljorna hittade jag på shenet.se under "Ungerskt vatten". I det så står det att de eteriska oljorna blandas med alkohol, jag vill inte ha alkohol i min produkt då jag vill att det ska vara möjligt att spraya ansiktet med produkten. Alkoholen hjälper de eteriska oljorna att blandar sig jämt i produkten och flyter inte upp på ytan, beroende på vilken styrka man använder förstås. Vodka klarar inte av att sköta det jobbet, utan det krävs starkare saker.

För att de eteriska oljorna ska hållas blandade i produkten och på så sätt förhoppningsvis irritera huden mindre så tänkte jag använda polysorbate 20. Använder man inte det eller inte har det hemma så måste man skaka flaskan innan man sprayar. Om man vill så kan man prova tillsätta 1-2 % jojobaolja för att göra produkten mildare samt ge mer ungdomlig lyster till huden. Kom bara ihåg att dra av motsvarande mängd från vattnet.

Var gärna försiktiga om ni väljer att spraya ansiktet med misten. Det är starka eteriska oljor i produkten, en del av eteriska oljorna kan även orsaka fotosensibilisering. Man kan annars spraya kroppen, en näsduk eller rummet man befinner sig i om man vill. Var dock försiktig med textilier och möbler.

Är man gravid, har epilepsi, hjärtproblem, högt blodtryck, någon sjukdom eller något annat tillstånd, e.t.c., så ska man fråga sin läkare innan man använder produkten.

Rosmarin är stapelvara i de flesta Ungerska vatten. Är uppiggande, stimulerar hjärnan så man känner sig piggare och får svårare att somna. Ska därför inte användas strax innan läggdags. Personer med epilepsi ska inte använda produkter med rosmarin i.

I originalreceptet så står det att det ska vara apelsinblom i. Apelsinblom är bara ett annat ord för falsk neroli, men jag tänker använda neroli då det är det som jag har hemma.

Natriumlaktatet och glycerolet är med för sin fuktbindande verkan, så produkten blir trevligare att använda i ansiktet.

Alunet är med för dess sammandragande verkan, gör att fet hy upplevs som mindre fet.

Eterisk grundblandning
30 dr rosmarin
12 dr citron
5 dr rose de mai
5 dr neroli
4 dr citronmeliss
1 dr pepparmynta

Gör så här
Droppa ner de eteriska oljorna i en liten glasflaska (5-10 ml), sätt på en kork med insats för tunna eteriska oljor.

Skaka flaskan så de eteriska oljorna blandar sig. Låt det gärna stå en dag eller två. Man får en bättre uppfattning om hur det luktar när det har fått stå och ta sig.

Ungerskt vatten
89.1 g dest.vatten
3.3 g natriumlaktat
3 g glycerol
2 g alun
1 g eterisk grundblandning
1 g polysorbate 20
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda de eteriska oljorna med polysorbatet.

Blanda de övriga råvarorna, vispa sedan ner den eteriska oljan som är utblandad med polysorbatet.

Häll upp på glasflaska och sätt dit en sprayinsats.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg