2017-06-16

Jordgubbstvål


Mer nostalgi, nu är jag lite osäker på om de (The Body Shop) fortfarande säljer Jordgubbstvålen. På den svenska websidan så finns den inte, men googlar man så kan man hitta länkar som verkar aktiva (samt "moderna" bilder) men länkar till den utländska versionen. Där vi som är från Sverige blir automatiskt dirigerade till den svenska varianten och vi får inte se ett jota.

Angående själva tvålmassan så kan man själv välja om man vill använda SLS fri tvålmassa eller inte. Den ekologiska naturtvålen som är brun i färgen är inte så lyckad till detta projekt, men man kan använda den om man inte är så bekymrad över den murkiga färgen som det blir med den.

Jordgubbstvål
100 g transparent glycerintvålmassa
5 g glycerol
5 g sockertensid med betain
1-2 g jordgubbsdoft
röd tvålfärg
ytterst lite svart tvålfärg

Gör så här
Väg upp allt.

Ställ formen på en oöm bricka.

Rör ihop glycerol, sockertensiden och jordgubbsdoften.

Smält tvålmassan i mikron eller i ett varmt vattenbad.

När tvålen har smält, tillsätt röd och ytterst lite svart tvålfärg (för djup i den röda färgen annars blir det bara tomterött). Se till att inte stänka de koncentrerade tvålfärgerna på känsliga material. De kan ge fläckar på materialen som kan vara näst intill omöjliga att få bort.

Rör om ordentligt så färgen blandas ordentligt i tvålmassan.

När tvålen har svalnat lite tillsätter man oljan med jordgubbsdoften. Se till att oljan blandar sig med tvålen, utan att skapa alltför mycket bubblor i produkten.

Häll genast över i tvålformen, spraya eventuellt ytan med isopropylalkohol så ni får bort bubblorna som ligger på ytan.

Låt tvålen svalna, vilket tar några timmar. När den är kall så är tvålen klar och är redo för att användas.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg