2017-06-06

Glow lotion med mjölksyra

Trodde att jag hade bloggat om detta recept, men tydligen inte.

I detta recept är det endast en AHA-syra med och det är mjölksyran. Mjölksyra är ett bättre alternativ till glykolsyra, speciellt om man har hy som är känslig för glykolsyra. Jag har provat diverse olika produkter med glykolsyra i och jag måste säga att de inte tillför något för min hy.

Observera att 10 % mjölksyra är rätt så mycket, har man inte använt AHA-syror i sin hudvårdsrutin tidigare så ska man börja på en lägre nivå och sedan så jobbar man sig upp till 10 %.

Ordningsföljden för produkten är denna
Rengöring, exfolierande lotion, fuktlotion/hydrolat, fuktserum, oljeserum/balm, ögoncrème, ansiktscrème och SPF (om det är dagtid).

Mjölksyran är en AHA-syra och står för den huvudsakliga exfolieringen. Vid korrekt pH och koncentration så exfolierar den huden och huden blir tjockare och därmed mindre rynkig.

Trollhasselhydrolat är med för dess lugnade och sammandragande effekter. Stimulerar blodcirkulationen. Ska vara sammandragande, bakteriedödande, antioxidativ och antiinflammatorisk. Köper man trollhasselhydrolat som innehåller alkohol så riskerar man bara att torka ut huden och orsaka inflammation. Alkohol i hudvårdsprodukter kan orsaka inflammation, så se upp med alla ekologiska hudvårdsprodukter som innehåller detta.

Glycerol, propanediol, salt, karbamid och natriumlaktat är med som fuktbindare. Propanediolet gör dessutom att produkten blir mer effektiv. Då det gör att aktiva ämnen penetrerar huden lite bättre och gör mer nytta.

Honungspulvret innehåller olika sockerarter och fungerar fuktgivande.

För att kunna göra den här produkten säker att använda så krävs det att man har tillgång till pålitliga pH-stickor och buffrar med bikarbonat tills pH:t blir 3.5. Med buffrar så menar jag att man korrigerar pH:t till en nivå som man själv önskar att det ska ligga på, som i det här fallet ska ligga på 3.5 då produkten ska ligga kvar på huden till nästa ansiktstvätt.

Anledningen till att alla måste kolla pH trots färdigt recept är för att pH värdet kan bli annorlunda från batch till batch, pH:t blir inte densamma för alla som gör denna produkt då det kan skilja sig på råvarorna från leverantör till leverantör. Även från samma leverantör så kan det skilja sig på råvarorna då det är "natur" produkter vi handskas och de är inte exakt lika från gång till gång. Någon kanske byter ut någon råvara mot något annat och det påverkar också pH:t.

Man kan använda produkten för att förebygga inåt växta hårstrån på benen som man kan få efter epilering. Det är bara att applicera på en bomullsrondell och gnida in området.

Glow lotion med mjölksyra
48.2 g dest.vatten
20 g rosenhydrolat
5 g glycerol
3 g trollhasselhydrolat utan alkohol
10 g mjölksyra
6 g propanediol
3 g honungspulver
2 g salt
2 g karbamid
3.3 g natriumlaktat (om 60 % natriumlaktatlösning används)
0.5 g paraben
ev. bikarbonat (buffringsmedel)

Gör så här
Väg upp allt.

Tillsätt råvarorna i den ordning som de kommer i receptet. Rör om efter varje ingrediens och se till att det löses ordentligt innan nästa åker i.

Mät sedan pH värdet på konstverket, pH ska ligga på 3.5 för att vara effektiv men samtidigt relativt mild för huden. Är det under 3.5 så tillsätter man lite bikarbonat och rör sedan om, man väntar en stund och efter en kvart ungefär så mäter man pH värdet igen. Fortsätt så tills pH:t är 3.5.

Häll sedan upp på en ren flaska som är lätt att hälla ur. Använd inte en sprayinsats då man ska applicera produkten på bomullsrondeller. Produkten innehåller syror som inte ska komma in i ögonen.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar