2017-05-30

Sojaprotein

Hydrolyzed Soy Protein

Användning
Används som fuktbindare i hud- och hårvårdsprodukter. Man kan tro att det ger aminosyror till huden i då det är ett protein, många DIY:are och företag tillskriver sojaproteinet och andra proteiner denna egenskap, men i själva verket så bildar den en film över huden som gör proteinet fuktbindande.

För håret så fungerar det även som antistatmedel, som i balsamsprayer eller andra fuktsprayer för håret. Dock ska man se upp med proteinet och andra proteiner i hårvårdsprodukter om man använder sig utav balsammetoden för att tvätta håret. Då balsamet inte klarar av att tvätta bort proteinet från håret och det blir till slut stora mängder avlagringar på håret och håret blir till slut som fetvadd.

Man tillsätter sojaproteinet till produkterna när temperaturen är under 35ºC, det är inte en råvara som fixar "heat and hold"-proceduren som vissa DIY:are förespråkar.

Är vattenlösligt och proteinet har gjorts vattenlösligt genom hydrolys. Är vanligen konserverad med phenoxyethanol och sorbic acid.

Dosering (vikt-%)
1-5 %, alternativt 3-10 % till både hud- och hårvårdsprodukter. Följ gärna återförsäljarens anvisningar, då de tillsynes en och samma produkt vara olika koncentrerade och doseringen kan därmed skilja sig mellan olika leverantörer. För mycket kan göra att det stramar.

Källor
Crearome, 2017-01-30
Informationshäfte - Råvaror till hudvårdsprodukter, Crearome AB, Rev oktober 2001