2017-05-23

The Golden Goddess Body Oil


Det finns många versioner på denna typ av hudolja som ger ett subtilt gyllene skimmer till huden. För många är dessa produkter näst intill obligatoriska under sommaren/solsemestern.

Bäst blir oljan på solbränd hud, men det går utmärkt att fuska med en bra BUS produkt om man inte vill riskera att få hudcancer, pigmentfläckar och/eller skruttig hud av solens strålar.

Ofta så doftar dessa hudoljor exotiskt av kokos då de ska få en att tänka på varma exotiska ställen som Hawaii eller Maldiverna.

Det är viktigt att inte använda eteriska oljor som kan orsaka fotosensibilisering till denna typ av produkter. Det är bättre att vara på den säkra sidan, ifall man skulle få för sig att använda oljan dagtid.

Jojobaolja är en hållbar olja, samt så ger den en sammetskänsla till produkten som samtidigt gör att oljan absorberas snabbare i huden, vilket gör hudoljan mindre kladdig.

Riskliolja är en trevlig olja med steroler och har samtidigt bra hållbarhet.

I detta recept används fraktionerad kokosolja som är flytande i rumstemperatur. Om man inte har detta hemma kan man substituera med antingen squalane eller jojobaolja, då kanske helst raffinerad jojobaolja då den är mer tunnflytande än den kallpressade samtidigt som hållbarheten är bra.

Makadamiolja innehåller palmitolsyra som är bra för åldrande hud. Är man nötallergiker så kan man ta mer av risklioljan istället.

Det naturliga E-vitaminet fungerar som antioxidant till produkten, gör att produkten håller längre och huden mår alltid bra av lite extra E-vitamin.

Guld mica ger det eftertraktade gyllene skimret till produkten. Man kan kombinera med andra skimrande micas, som brons och/eller koppar mica. Man kan lätt skräddarsy produkten så den passar ens egen smak och hudton bättre.

De eteriska oljorna kan man utesluta om man inte vill ha doft i produkten. Man kan använda kanske 5 % kokosolja med monoï doft, dra då av motsvarande mängd från risklioljan. Jag använde bergaptenfri bergamott.

Man kan lätt halvera receptet om man bara vill prova på receptet först eller om man vet av sig att man inte använder upp 100 g (vilket mer än 100 ml) guldskimrande hudolja på en säsong.

När man tar av oljan så måste man skaka produkten först.

The Golden Goddess Body Oil
20 g raffinerad jojobaolja
20 g riskliolja
48 g fraktionerad flytande kokosolja eller jojobaolja/squalane
10 g makadamiolja
2 g naturligt E-vitamin
4-6 ml guld mica
ev. 25 dr eteriska oljoe

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda samman oljorna och E-vitaminet i en glasbägare, tillsätt lite av guld mica och rör om. Testa gärna produkten först så ni ser resultatet och är nöjda med det. Det är bara att fortsätta tillsätta mica tills man är nöjd med resultatet.

Tillsätt eventuell doft om det ska med.

Häll gärna över i en trevlig transparent glasflaska så guldskimret kommer fram.

Etiketter vad som är i och datum.

Skaka om flaskan innan ni tar av hudoljan.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg