2017-05-19

Syréntvål


Vad är inte mer försomrigt än syrén. Syrén får mig att tänka på skolavslutningar då den brukar blomma då och tyvärr blommar den alldeles för snabbt över.

Med den här tvålen så kan man själv välja om vilken färg man vill ha på tvålen då syrén naturligt har antingen vit, lila eller rosa färg på blommorna. Jag valde lila färg att ha på min tvål.

Man kan även göra en tvål med två eller tre olika lager med färger om man så vill, låt varje lager stelna innan nästa åker på, samt spraya isopropylalkohol mellan lagren så de fäster med varandra. Tänk även på att inte ha för varm tvålmassa när man häller på nästa lager för då smälter man det undre lagret som man häller över.

Denna tvål går att använda både som handtvål vid handfatet eller som en duschtvål om så önskas. Likaså kan man själv välja om man vill använda SLS fri tvål, vit tvålmassa med sheasmör tillsatt... Det är helt upp till Er.

Syréntvål
100 g transparent/vit glycerintvålmassa
5g glycerol
5 g sockertensid med betain
1 g syréndoftolja
ev. rosa/lila färg

Gör så här
Väg upp allt.

Lägg tvålformen på en oöm bricka.

Smält tvålmassan i mikron eller i vattenbad.

När det är smält tillsätt ev. färg. Se till att inte stänka den koncentrerade tvålfärgen på känsliga material. De kan ge fläckar på materialen som kan vara näst intill omöjliga att få bort.

När det har svalnat lite, tillsätt glycerol, sockertensid och doft. Rör om ordentligt.

Häll över i den tilltänkta formen, tvålen får här inte vara för varm då tvålformen kan bli bucklig om det är för hett.

Spraya med isopropylalkohol så ni får bort alla bubblor.

Låt tvålen svalna helt. Tvålen är redo att användas så fort den har stelnat och ni har fått ut den ut formen.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg