2017-05-16

Citronsyra

Citric acid

Vad den används till
Citronsyra används för att justera pH:t i produkter och agerar tillsammans med bikarbonat som bubbelmedel i diverse bad- och ansiktsprodukter som badbomber, badpulver, rengöringspulver. Det används även som en chelator, dvs den binder metaller i produkten som annars skulle ha påverkat produkten negativt genom att den oxideras snabbare. Citronsyran används som en chelator och doseras med 0.1 % (vikt-%).

Det används även i fasta kallrörda schampotvålar för att hjälpa till att motverka beläggning på hårstråna.

Citronsyran räknas till både AHA- och BHA-syrorna, men den används sällan som AHA- eller BHA-syra i hudvårdsprodukter. Den används istället som pH-justerare, antioxidant och chelator. Använd istället salicylsyra om i Ni önskar ha en BHA-syra i produkterna eller mjölksyra om ni önskar en AHA-syra i produkterna. Precis som mjölksyra och glykolsyra så bidrar citronsyran till att göra huden tjockare och därmed mindre rynkig.

Citronsyra kan göra att hårfärgen ändras vid överdosering i hårvårdsprodukter, dvs om man använder 1 % eller mer. Det som händer är att håret blir ”blonderat”. Var försiktiga med ämnet i hårprodukter om ni inte är ute efter just den effekten.

Husligt
Är även ett effektivt avkalkningsmedel, luktar inte lika illa som ättika kan göra, men det kan fortfarande irritera luftvägarna om man råkar andas in sprayångorna när man sprayar med avkalkningssprayen.

Man kan använda citronsyra för att kalka ur vattenkokare, diskbänkar etc. Tvättmaskinen gör man ren lite då och då med en rejäl dos citronsyra med 95ºC programmet.

Källor
Egen erfarenhet
Textbook of Cosmetic Dermatology, Fourth Edition, redigerad av Robert Baran, Howard Maibach
FDA