2017-05-09

Uppfräschande body spray


Nu när det förhoppningsvis snart är kokhett ute så känns det aktuellt med en fräsch bodyspray. Denna spray kan även fungera som en lätt efter-sol produkt då den innehåller lite aloe vera. Förutsatt att man inte har bränt sönder sig så pass mycket av solen att huden kommer att flaga som en orm på en. Gör huden det ska man satsa på ren aloe vera gel istället.

Eteriska oljorna som är med har syfte att agera svalkande och för att det inte bara ska lukta myntigt så har jag valt att tillsätta rosenträ. Ingen av oljorna är direkt kända för att orsaka fotosensibilisering, men gamla råvaror kan orsaka irritation och därför ska man alltid använda färska råvaror.

Alla har ett eget ansvar
Då produkten innehåller eteriska oljor så skulle jag inte använda den på barn eller husdjur, spraya inte produkten i ansiktet då Ni garanterat inte vill ha myntan i ögonen. Har man något tillstånd som epilepsi, är gravid, etc... så ska man ha det klart för sig att allt används på egen risk. Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av produkterna eller råvarorna som presenteras här på bloggen. Vid osäkerhet fråga Er läkare innan användning.

Aloe vera är med som återfuktande medel, samt för att lugna huden lite.

Trollhasselhydrolatet är med som sammandragande medel. Den version som jag använder till denna är destillatet som är konserverat med alkohol.

Polysorbate 20 är med för att emulgera eteriska oljorna och mentolen jämnt i produkten, på så sätt så slipper man hålla på och skaka produkten när man ska spraya kroppen. Det blir samtidigt mindre risk för irritation. Polysorbatet fungerar även fuktbindande och lugnande på huden.

Alun är med som sammandragande medel för att förhoppningsvis minska perspirationen lite.

Åkermynta/japan mynta är med som kylande medel. Jag upplever åkermyntan som lite mer aromatisk av sig än vad japan myntan är.

Rosenträ/ho olja används för sin rosiga trädoft. Har man inte rosenträolja hemma eller inte vill använda den av olika anledningar så tar man ho oljan istället.

Uppfräschande body spray
71.4 g dest.vatten
10 g aloe vera
10 g trollhasselhydrolat med alkohol
3 g alun
3 g glycerol
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

1 g polysorbate 20
0.5 g åkermynta
0.5 g rosenträ/ho olja

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda polysorbatet med de eteriska oljorna i en liten glasbägare.

Häll över de övriga råvarorna i en annan glasbägare, när allt är blandat/löst så tillsätts blandningen med polysorbatet och de eteriska oljorna. Rör om ordentligt så allt blandas.

Häll över i en flaska och skruva på sprayinsatsen.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg