2017-05-02

Bikarbonat

NaHCO3 och uttalas natriumvätekarbonat
E500

Många marknadsför sina bikarbonathaltiga produkter, då främst deodoranter som aluminiumfria. Nu är det så att bikarbonat inte består utav aluminium, utan man har förväxlat bikarbonatet med gamla tiders bakpulver. Förr i tiden så innehöll de flesta bakpulvren aluminium i formen av natriumaluminiumsulfat, men nu för tiden så skippar tillverkarna denna ingrediens då ämnet kan ge en kraftig bismak till maten i formen av beska och/eller kraftig metallsmak.

Det är skillnad på bakpulver och bikarbonat. Bakpulver är en blandning av olika kemikalier, medan bikarbonat endast består utav natriumvätekarbonat.

Användningsområden
Munvård
Man kan ta bort tandsten med bikarbonat, ska dock göras väldigt varsamt för att inte skada emaljen och absolut inte med en elektrisk tandborste. Tandstenen försvinner efter några gånger. Tror mer på denna metod än att låta tandläkaren/tandhygienisten gå lös med farliga verktyg i käften för att hacka/skrapa/slipa bort tandsten (och tandkött) med.

Bleker tänderna lätt, om det funkar eller inte är individuellt, jag tycker inte att mina tänder har blivit vitare av denna metod, de ser ut som de alltid har gjort, men får man bort tandstenen så brukar tänderna se lite fräschare ut och det kan göra mycket bara det för utseendet.

Bra mot munsvamp, ta lite på tandborsten och borsta tungan.

Badprodukter
Tillsamman med nåt surt, nåt fett, lite doft och eventuellt färg (som är till för ändamålet) som blandas noga och trycks ihop så får man en badbomb.

Kan användas i olika badpulver som exempelvis badmjölk och badsalter, bikarbonatet gör vattnet mjukare, gör även att huden känns len efteråt och samtidigt så lugnar bikarbonaten huden ifall man är irriterad.

Hud- och ansiktsvård
Är ansiktshuden irriterad, som orsakats av acne eller att den bara har fått för mycket sol, kan man lägga en ansiktsmask med bikarbonat. Det är bara att blanda ihop bikarbonat med vatten så det blir som en gegga och låt verka i 15 minuter.

Hårvård
En del använder det som det är istället för schampo. Jag har inte provat detta men det finns folk som tycker att det är susen med bikarbonat istället för vanligt schampo.

Husligt
Ta bort fettfläckar från kläder, 50:50 med bikarbonat och vatten, tvätta sedan som vanligt i maskin.

Man kan ta bort kaffe- och thébeläggningar från vasken med bikarbonat. Funkar även för tekoppar som har blivit fula av thé.

Tar bort lukt ur skor och annat som luktar illa. Tycker man att det konstant luktar från under vasken där man förvarar soporna, trots att man tömmer varje dag och har gnott rent med diverse rengöringsmedel, så kan man ställa ett litet snapsglas fyllt med bikarbonat där.

Häller man några matskedar bikarbonat i avloppet och låter det verka över dagen eller natten så kan man motverka att det blir stopp i avloppet. Förutsatt att det görs en gång i veckan.

Med bikarbonat + väteperoxid kan man skura rent kakelfogar.

Matlagning och bakning
Används i en del (mjuka) kakrecept som jäsningsmedel där det inte gör något att slutprodukten blir brunaktig, överdosering av bikarbonaten gör att det smakar metalliskt i en del munnar. Vill man inte ha en brun kaka tar man istället bakpulver, med en bra visp kan man skippa bakpulvret helt alternativt minska rejält på bakpulvret i sockerkakor. Kan tydligen även användas i matlagningen i små mängder för att motverka div problem som orsakats av fusk. En del personer kan känna av bikarbonaten och kan tycka att det smakar lite metalliskt om det = dåligt. Men det är bättre att göra rätt än att försöka fuska med matlagningen.

Giftigt?
Om man intar stora mängder är det giftigt, men bikarbonatet smakar inge vidare så reaktionen är för det mesta att man spottar ut det snarare än att man sväljer det.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Matmolekyler - kokbok för nyfikna, Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström, ISBN 978-91-534-3724-6
Egen erfarenhet
Div husliga böcker