2017-04-11

Rengöringsvatten med betain (Micellar Water)

Man kan använda andra tensider än polysorbate till micellar water, tillverkarna gör det, men för oss gör-det-självare kan det vara knepigare att få tag på de rätta tensiderna. Denna gång blir det micellar water med betain (Cocamidopropyl Betaine).

Cocamidopropyl betaine som säljs bland annat under namnen Betain tensid och Amphosol GC.

Även om denna produkt är klassad som en micellar water som i vanliga fall inte ska sköljas av så rekommenderar jag ändå att man gör det när man använder cocamidopropyl betain i produkten. Den har varit lite i blåsväder och för säkerhets skull så kan det vara bäst att vara på den säkra sidan och helt enkelt skölja av den.

Självklart ska man inte använda/göra produkten om man är känslig för någon ingrediens. Säger sig självt. Eventuell känslighet/reaktion (felaktigt kallat allergi) mot cocamidopropyl betain kan snarare bero på en känslighet mot föroreningar i tensiden. Allergi och reaktion är två olika saker. Känslig hy är reaktiv hy.

Utöver betainet så är det natriumlaktatet och glycerolet i för fuktbindande verkan. Honungspulvret är med som fuktbindare, använd inte vanlig honung istället för honungspulvret. Havssaltet är med för att förhoppningsvis minska på eventuell svid i ögonen. Citronsyran är med som chelator. Parabenet dödar mikroorganismer.

För mig så har denna rengöring fungerat helt utmärkt för att ta bort ögonsmink med. Då tillhör jag de personer som vräker på mascara för att det ska synas bakom glasögonen. När man använder produkten tar man två bomullsrondeller, dränker dem med produkt och sedan så håller man rondellerna mot ögonen en minut eller två så man blöter upp mascaran. Sedan så försöker man försiktigt jobba bort mascaran utan att gnugga huden.

Rengöringsvatten med betain
75.1 g dest.vatten
10 g glycerol
3.3 g natriumlaktat (60 %-ig lösning)
5 g cocamidopropyl betain (30 %-ig)
5 g honungspulver
1 g havssalt
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda allt i en bägare.

Häll över i en ren flaska med lämplig insats.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg