2017-04-04

Volymmätning

Tänkte gå igenom lite praktisk angående vad man kan och absolut inte ska mäta upp volym med. Nu är det inte meningen att man ska mäta upp råvaror med volymmått, men vatten är ett undantag då det har densiteten 1 g/ml. Undantag finns dock, som badbomber och badsalt, då det inte är så viktigt att det är exakt och då går volymmått jätte bra.

Bägare
Dessa må vara graderade med måttenheter, men då de används till uppvärmning så är det bara ett riktmärke på hur mycket det är i bägaren då de inte är kalibrerade. Många gånger är de märkta med "approx.", vilket betyder att det bara är ca 80 ml eller ca 500 ml som graderingen visar. Ska man vara exakt så använder man andra redskap om man ska mäta upp X ml av någonting.

Mätcylindrar
Dessa används inte till uppvärmning av råvaror och är kalibrerade. I och med att de är kalibrerade och graderade kan man måtta upp mängder 16 ml, resp 57 ml eller till och med 1143 ml vatten om man så skulle vilja beroende på hur stort mätcylindern är förstås. När man måttar är det viktigt att cylindern står rakt och stadigt, och att man räknar från vätskans lägsta punkt i cylindern och inte där utspänningen har spridit ut det över glassidorna.

Erlenmeyer kolvar (E-kolvar)
Används bland annat till uppvärmning av råvaror och är därmed inte kalibrerade. Är kanske inte något som brukar finnas till försäljning till personer för hemtillverkning av hudvårdsprodukter, men ibland kanske någon lyckas lägga vantarna på några E-kolvar. Att de inte är kalibrerade betyder att man inte ska använda dessa för att måtta upp råvaror med. Dessa är inte gjorda för att måtta upp råvaror med precis som bägarna, därmed så är det bara ett riktmärke på hur mycket man har i E-kolven.

Köksmått
I och med att man inte ska mäta upp råvaror i volym så faller dessa naturligt bort som redskap, utan man ska väga råvarorna. Möjligtvis så kan man använda de mindre måtten till att skopa upp råvaror ur förpackningen vid vägning, se dock till att måtten är av rostfritt stål och inte plast som kan suga upp eller påverkas av råvaran. Det är även inte roligt med mat som plötsligt smakar patchouli. I och med att man endast använder dem för skopning av råvaror kan man lika gärna använda de vanliga teskedarna/kaffeskedarna som dessutom är lättdiskade då de inte har svåråtkomliga hörn och vrår.