2017-04-18

Epsomsalt

Magnesium sulfate
MgSO4

Användning
Även kallat för bittersalt och det kemiska namnet är magnesiumsulfat.

Ska inte förväxlas med magnesiumklorid. Man gör magnesiumolja helst av magnesiumkloriden och inte av magnesiumsulfatet. Anledningen till detta är för att magnesiumkloridens magnesium ska vara mer lättabsorberande för huden, irritera mindre, samt gör huden mindre torr än epsomsaltet.

Epsomsaltet används i badpreparat mot muskel- och ledvärk, man kan även göra omslag med en lösning på  epsomsalt och vatten. Det används även till fotbad, skrubbar, hårsaltsprayer och i badbomber.

Många använder epsomsaltet som ett tillskott av magnesium om man har brist på magnesium, men... inte invärtes utan utvärtes i formen av bad, omslag och sprayer (magnesiumolja).

Akvariumsalt
Epsomsalt används även till akvarium i sk akvariumsalt för att hjälpa till med att kurera sjuka fiskar. Kan även användas i förebyggande syfte, då det hjälper fiskarna att hålla sig friska. Det saltet som man kan köpa i djurbutiker ska inte användas till hudvård. De brukar komma i formen av stora tabletter som ska vara lätthanterliga när man ska dosera akvariet med akvariesaltet. Det är inte säkert att dessa saltpuckar består utav rent magnesiumsulfat, utan de kan innehålla en blandning med lite olika salter/kemikalier för optimal effekt.

Använd magnesiumsulfat som är av kosmetisk kvalitet till bad- och hudvårdsprodukter.

Trädgård
Epsomsaltet används även som näringstillskott för växter.

Källor
Shenet - Epsomsalt (2017-01-26)
Personalen på Arken Zoo, muntligt
Epsomsalt.se, 2017-01-28