2016-12-13

The Queen Bee's Emulsifying Facial Massage Balm

En modifierad och mer lyxig variant på Egyptian Magic, nu som massage balm för ansiktet eller om man känner för att lyxa till det ordentligt så kan man även använda den en rengöring. Denna produkt har kanske inte så mycket gemensamt med ursprungsprodukten Egyptian Magic då jag har avvikit rätt så mycket från originalet, det som är kvar är bivaxet, honungen, bidrottningsgelén och propolis.

Jag har tagit bort bipollen då den inte blandar sig med oljorna eller honungen så bra, det blir grynigt och geggiga klumpar av bipollenet och det är en rätt så otrevlig känsla när man senare använder produkten.

Istället för olivolja som i min Egyptian Magic dupe så har jag den här gången använt mig utav argan-, moringa-, baobab- och marulaolja då jag vill ha en lyxigare produkt. Har man problem med att den kallpressade arganoljan luktar som koskit relativt snabbt efter inköpet så kan man köpa en deodoriserad olja istället.

I den här massage balmen/rengöringen har jag använt mig utav bidrottningsgel i pulverform, den har bättre hållbarhet än den färska gelén, dock så kan man inte dosera lika högt med pulvret som med gelén då det är en koncentrerad råvara och det blandar sig inte så bra med honungen, precis som med bipollen, bildas klumpar i produkten om man doserar för högt. Har man den färska gelén hemma så får man dosera högre, kanske 2 % istället för 0.5 % som i receptet nedan, kom bara ihåg att om ni ändrar någonting så måste man räkna om de övriga råvarorna, mitt tips är då att dra av eller tillsätta motsvarande mängd med någon av oljorna.

PEG-40 hydrogenated castor oil fungerar som emulgator i produkten och kan inte uteslutas om man ska ha en emulgerande produkt vilket gör det lättare att tvätta av produkten.

Azulenet har en lugnande effekt på huden, den ger även en trevlig blå färg till balmen.

Vill man inte använda de ingående eteriska oljorna så förlorar man hela vitsen med denna produkt, då det inte bara är konsistensen, färgen och den grundläggande funktionen som är viktig, doften bidrar även mycket till upplevelsen när man använder den.

Hur man använder produkten
I första hand så är denna tänkt som massageprodukt, men den kan användas som en vanlig cleansing balm (med fördelar) som man emulgerar med vatten, den är dock inte lika bra på att ta bort mascara som min Emulsifying Cleansing Balm som jag tidigare har bloggat om. Om man vill använda The Queen Bee's Emulsifying Facial Massage Balm som en rengöring så tar man med rena och torra händer upp en lagom stor klutt (liten vindruva/tre stora odlade blåbär), värmer lite snabbt i händerna så det smälter och applicerar på torrt ansikte. Nu masserar man bort allt smink inkl ögonsmink, sedan blöter man händerna med vatten och man går över ansiktet igen så rengöringen emulgeras med vattnet och produkten blir då lite krämig (och inte mjölkig som med andra typer av emulgerande rengöringbalms). Sedan tar man en varm och blöt (lätt urvriden) frottétvättlapp och tvättar bort sminket som har blivit upplöst av rengöringen.

Om man har använt smink eller solskydd i ansiktet är det bäst att tvätta ansiktet igen med en lättare form av rengöring, d.v.s. man rengör ansiktet två gånger med milda produkter, men man kan använda samma rengöring igen om man så önskar.

Men tanken med den här produkten är egentligen att man gör ett ordentligt massageprogram för ansiktet med den. Här så tar man så pass mycket så att man får tillräckligt mycket glid, ni ska inte dra och slita i huden när ni masserar. Även här så kan man emulgera produkten med vatten vid slutet och självklart så använder man en frottétvättlapp för att ta bort överflödet, det gör inget att det blir lite rester kvar på ansiktet som får fungera som en ansiktsolja. Personligen så kommer jag främst använda denna till ansiktsmassage då den doftar alldeles för gott för att användas till att ta bort något simpelt som smink.

The Queen Bee's Emulsifying Facial Massage Balm
41.5 g arganolja
10 g moringaolja
10 g marulaolja
5 g baobabolja
10 g ricinolja
13 g bivax

10-15 dr azulen

Vid 50ºC
0.5 g bidrottningsgelpulver
1 g svart propolis tinktur
5 g svensk obehandlad honung
2 g PEG-40 hydrogenated castor oil
1 g naturligt E-vitamin
5 dr lavendel
7 dr neroli
3 dr sandelträ
3 dr myrra
4 dr rosenträ/ho olja
1 dr jasmin
3 dr cederträ atlas

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda honungen med den svarta propolis tinkturen och bidrottningsgelpulvret.

Blanda PEG-40 hydrogenated castor oil med E-vitaminet och de eteriska oljorna.

Blanda de olika oljorna med bivaxet i en värmetålig bägare och värm i vattenbad tills bivaxet smälter. Rör om ordentligt med en liten ballongvisp så bivaxet verkligen blandar sig med oljorna, vi vill inte ha en grynig massa när det har svalnat.

Tillsätt sedan azulenet i blandningen med oljorna och bivaxet när bägaren har tagits bort från vattenbadet och rör om ordentligt med ballongvispen.

Rör ner de övriga råvarorna vid rätt temperatur, rör även här om ordentligt med ballongvispen, det ska vara ordentligt blandat.

Häll upp på en ren burk, etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg