2016-12-06

Glykolsyra

Glycolic acid

Den är en AHA-syra och används till exfoliering av huden, då den exfolierar relativt djupt är det därför jätteviktigt att använda adekvata solskydd (använd inga hippiesolskydd är ni snälla, oavsett om ni använder AHA-produkter eller inte).

Har man exfolierat huden så tränger andra ”aktiva” ämnen lite lättare ner i huden, då det inte ligger lika mycket gamla döda hudceller i vägen för de aktiva ämnena, det yttre lagret blir tjockare ju äldre vi blir och detta i sin tur gör att vi ser äldre ut om man inte gör något åt det.

Detta är inget som vi DIY:are har tillgång till, vad jag har sett. Vilket kan i sig kan vara bra då glykolsyra är så pass effektiv och kan göra stor skada om det används fel.

Glykolsyremolekylen är den minsta av alla AHA-syrorna och därmed är det även den effektivaste då den kan penetrera huden mest, men samtidigt irriterar den även mest av alla AHA-syrorna. Glykolsyra gör inte huden tjockare än vad mjölksyran gör, utan slutresultatet är ungefär densamma. Med andra ord så kan man lika gärna använda mjölksyra och få samma resultat.

Överexfoliering är aldrig något att sträva efter. Gå varsamt fram med alla typer exfoliering så Ni ser att huden klarar av behandlingen. Eksem och/eller arg röd hy är inget att sträva efter. Fixar inte huden glykolsyra även vid låga koncentrationer så kan man testa produkter med mjölksyra (lactic acid) istället eller PHA istället.

Glykolsyra är bra för torr hy (äldre hy) då man får bort fnaset, det tunnar ut Stratum corneum medan det gör de undre lagren tjockare och därmed så kommer huden att upplevas som yngre och mindre rynkig. Huruvida om man klarar av att använda glykolsyra är individuellt, det är bättre att ta det lugnt i början och långsamt vänja huden. Sedan ska man ha klart för sig att alla inte kan använda glykolsyra i sin hudvårdsrutin.

Glykolsyra kan gå helt utmärkt att använda tillsammans med retinolpreparat, förutsatt är dock att man alltid följer vad tillverkaren har skrivit i de medföljande instruktionerna. Använder man ett retinolpreparat som man har fått på recept så gäller läkarens instruktioner.

Dosering
I salongsprodukter så används 20-70 %.
I hemmaprodukter används 2-20 %.

pH
Huruvida om produkten blir effektiv eller inte beror inte endast på koncentrationen glykolsyra utan även på vilket pH:t det är på själva slutprodukten. För att hålla sig inom ramarna för vad som är rimligt så titrerar tillverkarna pH:t.

Källor
Skin Deep Skin Health
Textbook of Cosmetic Dermatology, Fourth Edition, redigerad av Robert Baran, Howard Maibach
Caroline Hirons - Glycolic acid