2016-11-29

Lyxiga 20 % vitamin C ampuller

Här kommer en upphottad version på Vitamin C ampullerna som jag bloggade om tidigare.

Det är viktigt att tänka till en extra gång om man tänkt använda några speciella råvaror i ett serum som detta då det är viktigt att alla ingående råvarorna är kompatibla med varandra. Det är inte så smart att tillsätta råvaror som niacinamid eller extrakt/juicer e.t.c. i produkten då produktens slut pH:t blir fel för just dessa känsliga råvaror, de kan slås ut eller missfärga produkten om pH:t blir för lågt/fel.

Även denna gång så blir det totalt 10 st ampuller av detta recept om man använder 10 ml glasflaskor till produkten. Man kan göra ampullerna större om man upplever att produkten håller till sista droppen.

Återigen kan man själv välja om man vill förbereda alla ampullerna på en gång eller om man gör några stycken åt gången om man inte har tillräckligt med flaskor för att förbereda "alla" ampullerna. Jag måste dock poängtera att man måste blanda ihop vätskan med askorbinsyran när man tänkt använda ampullen, dock tidigast dagen innan, då det kan ta lite tid att få all askorbinsyra löst i vätskan och inte 5 minuter innan man ska använda den.

Dest.vatten för att kranvatten duger aldrig att ha i hudvårdsprodukter, sedan så kan man göra så att man kokar dest.vattnet först om man vill vara säker på att det är så lite syre som möjligt i produkten. Så när ampullerna/serumet är blandade med vitaminet håller det lite längre än vad det skulle ha gjort med okokt dest.vatten. Koka i så fall vattnet samt låt det få svalna tillräckligt innan ni börjar väga upp det till produkten.

Glycerol är med som fuktbindare. 

Propanediol agerar också som fuktbindare, gör att aktiva ämnen kommer lite längre ner i huden, men är främst med som lösningsmedel för ferulsyran.

Ferulsyran fungerar som understödjande antioxidant till askorbinsyran.

Hyaluronsyran är med som extra fuktbindare för att binda fukten bättre till huden och plumpar upp huden. Har även en antioxidativ effekt i huden.

Lakritssaltet (Dipotassium glycyrrhizinate) är med för dess blekande egenskaper, fungerar även antiinflammatoriskt och som en antioxidant.

Citronsyran är med för att den fungerar som chelator, d.v.s. binder till sig metaller som kan påverka slutprodukten och de ingående råvarorna negativt.

Parabenet är med för det är pålitligt, säkert och effektivt.

Ren askorbinsyra, här kan man köpa den form som finns i mataffären, eller så köper man L-askorbinsyra direkt från en pålitlig leverantör om man tror att mataffärens askorbinsyra inte duger. Det är viktigt att man inte tar någon annan form av C-vitamin som har stabiliserats för att vara mer hållbar i vatten eller gjorts oljelösligt eller har något annat tillsatt för någon specialeffekt. C-vitamin från brustabletter/vitamintabletter duger inte till hudvårdsprodukter, utan de är skapta för att lösas i vatten, drickas upp och fungerar som en invärtes injektion med kollagen till hela kroppen.

OBS!
Var försiktiga om ni är nya med askorbinsyra i hudvårdsrutin, vid osäkerhet börja inte med att använda 20 %, det är bättre att börja med 10 % och jobba sig upp till 20 % då alla inte klarar av att använda 20 % i sin hudvårdsrutin, då det kan bli för mycket av det goda. Använd den inte tillsammans med andra serums samma morgon eller kväll (men har ni stenkoll på att de inte slår ut varandra så kör på), exempelvis så ska man inte använda askorbinsyra tillsammans med andra produkter som innehåller niacinamid i då de gör varandra overksamma. Däremot så går det utmärkt att kombinera detta serum med ett oljeserum.

Är ni inne på att göra ett 10 % vitamin ampuller istället för 20 % så ta och lägg till 10 g dest.vatten till vattenfasen och ta sedan bara 10 g askorbinsyra. När man sedan gör 10 g ampullerna så blir det 9 g vattenfas och 1 g askorbinsyra.

Det är väldigt viktigt att man inte glömmer att använda ett bredspektrum solskydd som är långtidsverkande i hela ansiktet. Applicera ett dedikerat solskydd för just ansiktet rikligt och ända till fransraden runt ögonen för optimalt skydd och glöm inte hals och dekolletage. Kom även ihåg att återapplicera solskyddet, då de flesta långtidsverkande solskydd räcker i max 6 h om man är på kontoret, på beachen eller utomhus så ska det återappliceras varannan timme. Det finns även top-up sprayer med ett högt solskydd att köpa som man kompletterar solskyddet med när det som man applicerade på morgonen har slutat verka.

Lyxiga 20 % vitamin C ampuller
Vätskefasen på totalt 80 g
69.4 g dest.vatten
3 g glycerol
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra
5 g propanediol
0.5 g ferulsyra
0.5 g hyaluronsyra
1 g lakritsextrakt (Dipotassium glycyrrhizinate)

Torra fasen på totalt 20 g (för 20 %-igt serum)
20 g ren askorbinsyra (L-ascorbic acid)

Gör så här
Väg upp allt.

Häll askorbinsyran (pulvret) i en lämplig glasflaska, korka igen med en tät kork.

Vill ni koka dest.vattnet så gör ni det nu, låt det sedan svalna.

Blanda ferulsyran och propanediolet och häll över i en glasbägare, värm blandningen i ett vattenbad tills ferulsyran har löst sig i propanediolet.

Blanda glycerolet och hyaluronsyran, detta för att eliminera klumpar från hyaluronsyran som annars kan uppkomma.

Blanda allt som ska ner i vätskefasen av serumet.

Häll upp det på en 100 ml flaska för "förvaring", sätt gärna en insats med pipett så det blir lätt att måtta (väga) upp 8 g av detta när det är dags för att blanda till en ny ampull. Har man tillgång till 10 st 10 ml bruna glasflaskor så går det utmärkt att väga upp 8 g av vätskan i varje flaska (ampull).

Etikettera med vad som är i, datum, ect.

Sedan så gör man så att när man ska använda produkten så väger man upp 2 g askorbinsyra, och pytsar ner i bara en av ampullerna, d.v.s. i den som du tänkt använda.

Korka igen och skaka så vitaminet löses. Detta tar lite tid, så blanda inte till ampullen i samma sekund som du ska använda den. Gör den gärna flera timmar i innan då det är lite svårlöst på grund av den höga koncentrationen askorbinsyra.

Eller
Man kan göra ampuller som är mindre i storleken som 4 g vätskefas och 1 g askorbinsyra och förvara i 5 ml bruna glasflaskor istället. Om man upplever att man inte hinner använda upp 10 g ampullen innan den blivit dålig. Det är bättre att göra en mindre ampull än en för stor sådan, blir mindre svinn så.

Fotnot
Släng produkten om produkten har börjat att gulna, betyder det att den är oxiderad och är därmed dålig och ska inte användas. Gäller även för ren askorbinsyra i pulverform som har börjat gulna, släng den.

Använd inte askorbinsyreserum tillsammans med produkter som innehåller niacinamid. De bryter ner varandra och skulle ni göra ett serum med dessa båda i så kommer produkten att bli gulfärgad och ni har en värdelös produkt. Är det så att ni först använder askorbinsyreserum och på detta ett serum eller en annan produkt som innehåller niacinamid så kommer Er hud att bli gulfärgad och det är osäkert om huden får några positiva effekter av detta. Det är bättre att köra ena produkten på morgonen och den andra på kvällen, men inte samtidigt.

Blanda bara ihop de båda faserna om ni tänkt använda produkten de närmsta dagarna. Att blanda båda faserna och ställa på förvaring i några veckor/månader är ingen bra idé då serumet i ampullerna kommer att hinna bli dåliga under den tiden.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg