2015-10-26

Emulsifying Cleansing Balm

Här kommer ett recept på en cleansing balm som emulgeras tillsammans med vatten.

För den emulgerande effekten har man PEG-40 hydrogenated castor oil att tacka för. Om man nu är orolig för olika dioxiner i PEG:ade råvaror så kan det vara bra att veta att halterna av dessa oönskade ämnen blir mindre och mindre för varje år då tillverkarna förfinar sina processer vid tillverkningen.

Man kan öka mängden PEG-40 hydrogenated castor oil upp till 10 % om man så vill. Här i receptet så är koncentrationen 2 %, personligen så tycker inte jag att det var så stor skillnad med 10 % mot 2 %. Fördelen med en cleansing balm som emulgeras jämfört med en som inte emulgeras är att jag upplever att den emulgerande balmen är bättre på att rengöra då allt smuts lättare löses upp och sedan emulgeras med vattnet som man tillsätter.

Apelsin är bra mot plufsig hy och sedan så luktar det så gott om apelsin. Man kan byta ut apelsinen mot annan eterisk olja om man så vill. Doseringen kan dock bli annorlunda, jag råder er då till att ta och kolla upp de utvalda eteriska oljorna först. Alla eteriska oljor ska inte doseras med 25 dr till 100 g produkt och alla eteriska oljor passar inte till ansiktet. Har man tänkt ta bort ögonsmink med rengöringen ska utesluta de eteriska oljorna helt. Jag har inte provat den till detta ändamål då jag föredrar en oljefri ögonsminksborttagare som inte grumlar ögonen och som varken sliter på den tunna huden runt ögonen eller på fransarna.

OBSERVERA!
Det är viktigt att man värmer PEG-40 hydrogenated castor oil lite innan man tar av den för att den ska bli homogen i konsistensen.

Är man osäker på om man kommer att gilla receptet går det helt utmärkt att bara göra halva mängden, dvs 100 g.

Emulsifying Cleansing Balm
30 g bivax
124 g mandelolja
40 g ricinolja

Vid ca 50ºC
4 g PEG-40 hydrogenated castor oil
2 g E-vitamin
50 dr apelsin
4 dr benzoin

Gör så här
Väg upp alla råvaror.

Gör ett vattenbad och smält bivaxet ihop med oljorna i en värmetålig glasbägare. Rör om.

När bivaxet är smält ta av från värmen och rör konstant med en liten ballongvisp, mät temperaturen med en termometer, när temperaturen har nått ca 50ºC så åker PEG-40 hydrogenated castor oil, E-vitaminet, apelsinoljan och benzoinet ner i salvan.

Rör om ordentligt med vispen och häll upp i en ren burk, etikettera med vad som är i och datum.

Använd balmen så här
Ta en lagom stor klick (som tre-fyra stycken odlade blåbär) och massera in på torrt ansikte och ända ner på halsen och dekolletaget. Detta ska göras även om man inte har använt smink.

Det finns mängder med instruktioner på nätet om hur man bäst masserar ansiktet om ni inte redan vet vad ni ska göra. Kolla in flera instruktioner och ta det som verkar vara bäst eller gör en egen kombination på ämnet.

Efter massagen så tar man lite vatten och massera in i huden, torka sedan av med en tvättlapp eller en liten handduk som är blött med lagom varmt vatten, skölj tvättlappen och torka av produkten, upprepa detta så många gånger som behövs.

Följ upp denna rengöring med rengöringsolja/rengöringscrème/rengöringsmjölk för att kontrollera att all makeup verkligen är borta. Vid första rengöringen tar man bort smink, solskydd etc, vid andra rengöringen så rengör man huden så den blir ordentligt ren utan att torka ut eller irritera huden.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg