2019-06-18

Varför du inte ska tillverka ditt eget solskydd

Har man inte tillgång till ett laboratorium och kan testa "skyddet", så ska man inte försöka sig på att tillverka eget solskydd. Jag har nämnt det flera gånger tidigare och jag gör det igen.

Även om man lyckas få tag på ett kemiskt solskydd med instruktioner för hur mycket man ska ta för att få en SPF på si eller så mycket så är det inte säkert att det blir så i slutändan då det är betydligt mer komplicerat än så med att tillverka effektiva kemiska solskydd.

Solskyddet kan brytas ner redan i förpackningen om man blandar den med vissa typer av kemikalier, vilket kan vara helt vanliga råvaror som används i vanliga crèmer eller lotions. Man kanske vill göra en crème för dagsbruk och ha extra hög SPF i produkten för att slippa kladda på ytterligare ett lager efter dagcrèmen och så visar det sig att solskyddet är inte kompatibelt med de övriga ämnena i dagcrèmen.

De stora bolagen har tillgång till lab där de kan kontrollera att produkten inte bara är effektiv när den är nytillverkad utan de kontrollerar effektiviteten även efter flera månader från oöppnade förpackningar så de ser att de har en hållbar produkt.

Även om man tillverkar ett solskydd med enbart fysikaliskt filter i så kan man inte garantera säkerheten, även här så kan det hända saker som förändrar produkten till det sämre. Zinkoxiden som används i många fysiska solskydd även om det inte får tilläggas epitetet solskydd inom EU kan solidifieras och/eller mörkna i kontakt med vissa kemikalier. Därmed så blir slutprodukten påverkad. Ett exempel som har fått sig en rejäl dänga den senast tiden i media i USA är Jessica Albas solskyddsprodukter i märket Honest Beauty.

Vegetabiliska oljor och extrakt har en SPF som är lika med noll. Det finns inga data som har kunnat upprepas i experiment som säger att de har en SPF på si eller så mycket. Bara för att huden inte blir röd i vissa experiment om man skulle använda vissa vegetabiliska oljor eller extrakt betyder inte att de verkligen skyddar mot UV-strålarna. De kanske bara hjälper mot hudrodnad. Sedan ska man ha klart för sig att UVA-strålarna som är orsaken till åldersrelaterade solskador i huden orsakar inte rodnad som UVB-strålarna gör. Detta gör det lite lurigt med solskyddsanvändandet i allmänhet och det är därför det är så viktigt att köpa testade produkter.

Kör man med kemiska solskydd så är det viktigt att ha koll på så man har ett bra kemiskt skydd som inte bara är effektivt den första timmen efter applicering, utan den ska hålla och vara verksam i flera timmar, d.v.s. att den är fotostabil. Många märken marknadsför sina solskydd att de har 6 h verkan, e.t.c., har man då använt den under smink så måste man på eftermiddagen/vid lunch antingen:
  1. Ta bort sminket och applicera hudvård, solskydd och smink igen 6 h efter första appliceringen eller
  2. Köpa speciella produkter som man kan spraya eller pudra ovanpå existerande smink för att förbättra solskyddet
Är man på beachen däremot så måste man återapplicera solskyddet efter 1-2 h, då man svettats bort skyddet och återapplicera efter varje bad.

Fysikaliska solskydd är ett alternativ om man inte tål de kemiska solskydden, sedan så är de fysikaliska solskydden inte bättre för miljön även om det finns folk där ute som vill få annat löst folk att tro det. Zinkoxiden som ofta ingår i fysiska solskydd är giftig för miljön (fiskar, e.t.c.), och därmed är det inte så smart att kladda in sig med solskydd som innehåller zinkoxid och sedan ta sig ett dopp i havet.

Har man problem med acne och vill använda SPF se till att använda ett solskydd (och andra produkter) som är helt fria från mineraloljor och paraffiner. Välj ett oljefritt skydd. Har man fortfarande problem med acne/igenkloggade porer av solskyddsanvändandet trots att det är fritt från dessa ämnen så kan det vara så att Ni inte har tvättat ansiktet ordentligt.