2019-07-12

Skillnaden mellan lite olika vatten

Destillerat vatten är precis som det låter destillerat så det innehåller endast vattenmolekyler.

Destillerat vatten fås genom att man kokar det och när det har nåt rätt temperatur, d.v.s. vattnets kokpunkt, fångar man upp ångan och kyler ner den, vattenångan kondenseras och bildar vattendroppar som samlas upp och du har destillerat vatten. Detta vatten är fritt från alla typer av föroreningar och bakterier, förutsatt att uppsamlingskärlet är sterilt.

Anledningen till att man börjar fånga upp ånga vid vattnet kokpunkt är för att det kan finnas andra ämnen i vattnet som kokar vid en lägre temperatur, fångar man upp även den ångan får man med det i sitt destillat och det vill man inte. Man vill ju bara ha vatten i destillatet, iallafall i det här fallet.

Detta betyder att man inte kan använda kondensvattnet från torktumlaren eller torkskåpet. Det är mer än bara vatten med i det destillatet. Det är rester från tvättmedel, sköljmedel då hela fraktionen av destillatet är med där.

Dest.vatten är ett annat namn på avjoniserat vatten. Är fritt från mineraler och tungmetaller. Batterivattnet som vi köper är dest.vatten/avjonat vatten.

Steriliserat vatten är destillerat vatten som vanligen har autoklaverats, det finns även speciella apparater med speciella filter som kan filtrera bort bakterier, e.t.c.

Alla sorterna som jag nämnt ovan går jätte bra att använda i hudvårdsprodukter, men man ska ha klart för sig, så fort man gör något med dessa "rena" vatten av olika grader hemma i köket så blir de kontaminerade, är korken av så är det sterila vattnet inte sterilt längre. Det är därför jätte viktigt att man använder konserveringsmedel i kreationerna.

Så även om just det vatten ni använder där hemma är sterilt (som hydrolat), men när ni börjar bearbeta produkten hemma i köket så jobbar ni in bakterier och annat smuts från luften, ni lossar hudceller när ni bearbetar produkten, er utandningsluft innehåller bakterier och virus o.s.v. De övriga produkterna som ni använder er av är garanterat inte sterila. Samma sak gäller för era redskap, för redskapen räcker det att de är fria från synligt smuts. Att hålla på och sterilisera redskapen är larv, de kommer att bli kontaminerade igen inom 13 sekunder när ni jobbar med dom.

Man ska komma ihåg att det är riktigt svårt att jobba sterilt hemma i köket.

Nu behöver ni inte slänga innehållet i den öppnade dunken med batterivattnet. Det håller länge till. Bakterier behöver näring och energi för att växa. Att man är noga på lab med vattnet och tar nytt hela tiden, är för att det man håller på med där är så pass känsligt och det är super noga med att allt är sterilt.

De bakterier som kan riskera att ställa till det för er i era kreationer har inte en chans att leva i vattendunken, värre blir det om ni börjar hälla tillbaka upphällt oanvänt vatten tillbaka ner i dunken, har ni gjort det är det bara att köpa nytt, risken är stor att ni har tillfört andra ämnen till vattnet i dunken och bakterierna kan få fäste.

För att lyckas med kreationerna hemma i köket behöver man: fräscha råvaror, komma ihåg att använda konserveringsmedel i vattenhaltiga preparat, rena redskap och lite sunt förnuft.