2016-09-06

Fuktserum med ferulsyra och peptider

En ny version på fuktserumet med hyaluronsyran som jag har bloggat om tidigare.

Denna version är helt utan cellulosa då jag har haft problem med att den inte har varit stabil som förtjockningsämne i produkten. Vanligt xantangum ger bara kladdiga geler och därmed så har den gått bort som konsistensgivare till mina fuktserums. Klibbfritt xantangum är för omständligt att använda när man gör små mängder produkt, vilket man gör när man tillverkar små mängder serum för hemmabruk.

Annat nytt med detta serum är ferulsyran som jag har tillsatt. Ferulsyran är en kraftfull antioxidant som samtidigt effektiviserar andra antioxidanter i produkten. Dock så är ferulsyra svårlösligt i vatten, så jag har valt att först lösa det i propanediolet.

Det ingår även Dipotassium glycyrrhizinate vilket är ett derivat från lakrits. Det kommer som ett vitt pulver och är bland annat blekande på huden. Går inte att ersätta med lakritsextrakt då det har en annan dosering och är inte lika effektivt som saltet är.

Sedan har jag valt att öka på mängden niacinamin (vitamin B3) och glukosamin för en mer effektivare effekt mot ålderstecken.

Det är bra om man har en s.k. airlesspumpflaska att förvara serumet i då det ingår en del oxidationskänsliga ämnen med i receptet. Ändrar produkten färg eller karaktär under tiden som ni använder den så ska den kasseras.

Fuktserum med ferulsyra och peptider
55.9 g aloe vera juice
1 g hyaluronsyra, med låg molekylvikt
6 g niacinamin B3
12 g glukosamin (acetyl glucosamine)
3.6 g ginsengglycerolextrakt
1 g dipotassium glycyrrhizinate
2 g sojaprotein
1 g silkesprotein
2 g peptider (Palmitoyl oligopeptide and palmitoyl tetrapeptide-7 Liposome Emulsion)
2 g karbamid
2 g salt
3 g C-vitamin (sodium ascorbyl phosphate)
1 g grönt te extrakt pulver
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra
6.4 g propanediol
0.5 g ferulsyra

Gör så här
Börja med att väga upp ferulsyran och propanediolet. Väg upp det i en liten glasbägare och blanda. Värm nu detta i vattenbad tills ferulsyran har löst sig helt.

Väg upp övriga ingredienser.

Blanda sedan hyaluronsyran ner i blandningen av ferulsyra och propanediol.

Rör sedan ner en råvara i taget ner i aloe veran, för att minimera risken för klumpar, vänta med citronsyran till sist. Se till att allt löses ordentligt innan nästa råvara åker ner.

Kontrollera pH:t, korrigera ev. ett för högt pH med lite mer citronsyra. Kontrollera pH:t med pålitliga pH-stickor. Det ska ligga mellan 5 och 6.

Häll upp i en sk airlessflaska.

Etikettera med vad som är i och datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg