2016-09-20

Vitamin C ampuller

Jag har tänkt så här denna gång.

Eftersom askorbinsyra är instabilt i vatten så kan man kringgå detta problem genom att man blandar ihop det känsliga C-vitaminet med serumet i små batcher så man hinner använda upp produkten innan det blir dåligt. Detta på grund av att jag hade tänkt använda mig utav ren askorbinsyra och ingen stabiliserad variant på C-vitamin som är sämre hudvårdsmässigt. Visserligen så kan man blanda ren askorbinsyra i produkter som ansiktsvatten eller lite vatten och använda direkt, men det är rätt så omständligt sätt att använda askorbinsyra i sin hudvård då det tar lite tid att lösa det, dels så vet man inte om man får till rätt pH eller koncentration på det hela.

De stabiliserade varianterna säger sig ha samma effekt som ren askorbinsyra men det finns inga belägg för detta. Varför spendera tid och pengar på något som inte har någon effekt? De är även dyrare i inköp till skillnad från matbutikens askorbinsyra.

Genom att först göra en stor laddning med en sk vätskefas och har det torra vitaminet separat, sedan så gör man så att man blandar till ampullerna "strax" innan man ska använda det, men man blandar bara ihop små mängder åt gången. På så sätt blir det mindre svinn och man har ett relativt färskt serum (ampull) att använda morgon och kväll, då man inte hinner använda upp 100 g vitamin C serum på den korta tiden som man har på sig.

Totalt blir det 10 st ampuller av detta recept och man använder 10 ml glasflaskor till produkten.

Man kan själv välja om man vill förbereda alla ampullerna på en gång eller om man gör några stycken åt gången om man inte har tillräckligt med flaskor för att förbereda "alla" ampullerna på en gång.

Först var tanken att jag skulle försöka mig på att göra ett vitamin C serum i klass med Kiehl's Powerful strength line reducing concentrate och/eller Indeed labs Vitamin C24. Vad dessa serums har gemensamt är att de är helt vattenfria askorbinsyreserums. För att lyckas med dessa typer av askorbinsyreserums så behöver man bland annat en form av askorbinsyra som än lika finmalen som pudersocker, det finns för privatpersoner att köpa men inte direkt i Sverige utan kräver ett besök i en utländsk internetbutik som har specialiserat sig för försäljning av råvaror till hudvårdsprodukter. Anledningen till att askorbinsyran måste vara som pudersocker i konsistensen för att lyckas med dessa produkter är för att de inte har löst vitaminet i det inerta mediumet, utan det är bara "suspenderat" i det. Och då vill man inte ha korn i produkten som river på huden vid applicering.

Först när jag försökte mig på att göra ett hållbart askorbinsyreserum så testade jag att lösa askorbinsyran i propanediol vilket gick i stöpet då askorbinsyran inte löste sig. Anledningen till att jag trodde att detta skulle funka var för att i Kiehl's version så har de propylenglykol som första ämne i innehållslistan, då jag tänkte att de kanske hade löst vitaminet i det, men jag har inte propylenglykol hemma utan jag har bara propanediol. Propanediolet har samma kemiska formel som propylenglykol men den är bara uppbyggd lite annorlunda och därför så har de inte samma namn. Och jag tänkte då att det kanske går lika bra med propanediol. Jag försökte mig först på att lösa askorbinsyra direkt ner i propanediolet men det gick inte så bra, det löste sig aldrig och jag var inte sugen på att värma på blandningen då askorbinsyra är lite känsligt av sig.

Jag kan inte säga om askorbinsyra är hållbart i propylenglykol som det är. Det kan hända att silikonet som är andra ämnet i innehållslistan för Kiehl's serum kanske används som en skyddande barriär för vitaminet, dvs de kanske har täckt askorbinsyran med silikon och på sätt så förhindras vitaminet från att oxidera i förtid i flaskan.

Så jag övergav den idén om att göra ett vattenfritt serum och kom på att man kunde göra serumet i formen av små ampuller istället som används färskt. Nu är inte tanken att man använder en ampull om dagen utan man använder den tills man kan ana sig till att den har börjat gulna alternativt tills serumet i ampullen är helt slut. Sedan så blandar man ner askorbinsyra i en ny ampull och använder upp den eller tills den ändrar färg och måste slängas.

Dest.vatten för att kranvatten duger aldrig att ha i hudvårdsprodukter, sedan så kan man göra så att man kokar dest.vattnet först om man vill vara säker på att det är så lite syre som möjligt i produkten, så när ampullerna/serumet är blandade med vitaminet håller det lite längre än vad det skulle ha gjort okokt. Koka i så fall vattnet samt låt det få svalna tillräckligt innan ni börjar väga upp det till produkten.

Glycerol är med som fuktbindare. 

Citronsyran är med för att den fungerar som chelator, dvs binder till sig metaller som kan påverka slutprodukten och de ingående råvarorna negativt.

Parabenet är med för det är pålitligt, säkert och effektivt.

Ren askorbinsyra, här kan man köpa den form som finns i mataffären, eller så köper man L-ascorbic acid direkt från en pålitlig leverantör om man tror att mataffärens askorbinsyra inte duger. Det är viktigt att man inte tar någon annan form av C-vitamin som har stabiliserats för att vara mer hållbar i vatten eller gjorts oljelösligt eller har något annat tillsatt för någon specialeffekt. C-vitamin från brustabletter/vitamintabletter duger inte heller. Använd inte askorbinsyra som har börjat oxidera, dvs har börjat gulna, det förtar hela syftet med dessa serums.

OBS!
Var försiktiga om ni är nya med askorbinsyra i hudvårdsrutin, vid osäkerhet börja inte med att använda 20 %, det är bättre att börja med 0 % och jobba sig upp till 20 % då alla inte klarar av att använda 20 %, då det kan bli för mycket av det goda. Använd den inte tillsammans med andra serums samma morgon eller kväll, då de kan slå ut varandra, exempelvis så ska man inte använda askorbinsyra tillsammans med niacinamid då de gör varandra overksamma. Däremot så är det en bra idé att använda några droppar oljeserum med E-vitamin i efter appliceringen av askorbinsyreserumet då de hjälper varandra i huden. Ha gärna rotation på serumen, dvs använd exempelvis askorbinsyreserumet varje/varannan kväll eller på morgonen. Det kan vara värt att varva med ett retinolserum (receptfritt sådant) på kvällstid om man vill ha både askorbinsyra och A-vitamin i sin hudvårdsrutin. Har Ni fått ett receptbelagt A-vitaminpreparat från läkaren så använd det som Er läkare har sagt att Ni ska göra.

Glöm framför allt inte att använda ett bredspektrum solskydd som är långtidsverkande i hela ansiktet. Applicera ett dedikerat solskydd för ansiktet rikligt och ända till fransraden runt ögonen för optimalt skydd, glöm inte hals och dekolletage. Kom även ihåg att återapplicera solskyddet då de flesta långtidsverkande solskydd räcker i max 6 h om man är på kontoret, det finns speciella top-up SPF sprayer att köpa om man inte vill ta av sminket på jobbet bara för att man vill vara skyddad. På beachen eller utomhus så ska det återappliceras varannan timme. Och ja man får skadlig UV-strålning på sig även om man sitter inne hela dagarna då UV-ljuset penetrerar både fönsterglas och bilfönsterglas.

Vitamin C ampuller
Vätskefasen på totalt 80 g
74.4 g dest.vatten
5 g glycerol
0.5 g paraben
0.1 g citronsyra

Torra fasen på totalt 20 g
20 g ren askorbinsyra (L-ascorbic acid)

Gör så här
Väg upp och blanda allt som ska ner i vätskefasen av serumet.

Häll upp det på en 100 ml flaska för "förvaring".

Etikettera med vad som är i, datum, ect.

Om ni använder 10 ml glasflaskor
Väg upp 8 g av vätskefasen och häll 8 g direkt ner i små 10 ml bruna glasflaskor.

Sedan så gör man så att när man ska använda produkten så väger man upp 2 g askorbinsyra, och pytsar ner i bara en av ampullerna, dvs i den som du tänkt använda.

Korka igen och skaka så vitaminet löses. Detta tar lite tid, så blanda inte till ampullen i samma sekund som du ska använda den. Gör den gärna flera timmar i innan då det är lite svårlöst på grund av den höga koncentrationen askorbinsyra.

Vill man eller har möjlighet så kan man portionera upp 2 g askorbinsyra i 10 st 5 ml bruna glasflaskor. Det gäller bara att man har tillräckligt många små flaskor för detta och se till att ni har skruvat på korken ordentligt och att det är en tät kork ni har valt. Enligt min erfarenhet så är Crearomes aluminiumkorkar inte täta då det har läkt ut produkt när flaskorna har hamnat i sidoläge.

Titrering
Känner man sig hemma med titrering för att få ett lite högre pH-värde på slutprodukten så kan man göra det. Serumet som det är är riktigt surt och har man känslig hy så tycker jag att man ska gå varligt fram med användningen. pH:t på produkten måste dock vara under 3.5 för att det ska förbli effektivt.

Eller
Man kan göra ampuller som är mindre i storleken som 4 g vätskefas och 1 g askorbinsyra och förvara i 5 ml bruna glasflaskor istället. Om man upplever att man inte hinner använda upp 10 g ampullen innan den blivit dålig.

Fotnot
Släng produkten om produkten har börjat att gulna, betyder det att den är oxiderad och är därmed dålig och ska inte användas. Gäller även för ren askorbinsyra i pulverform som har börjat gulna, släng den.

Använd inte askorbinsyreserum tillsammans med produkter som innehåller niacinamide, de bryter ner varandra och skulle ni göra ett serum med dessa båda i så kommer produkten att bli gulfärgad och ni har en värdelös produkt. Är det så att ni först använder askorbinsyreserum och på detta ett serum eller en annan produkt som innehåller niacinamid så kommer Er hud att bli gulfärgad och det är osäkert om huden får några positiva effekter av detta. Det är bättre att köra ena produkten på morgonen och den andra på kvällen, men inte samtidigt.

Blanda bara ihop de båda faserna om ni tänkt använda produkten de närmsta dagarna. Att blanda båda faserna och ställa på förvaring i några veckor/månader är ingen bra idé då serumet i ampullerna kommer att hinna bli dåliga under den tiden.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg