2016-04-19

Morot

Daucus carrota

Innehåller
Rot: (beta)karoten, vitamin C, B2, sockerarter, pektin, mineraler. Morotsextrakt i olja innehåller även basoljans fettsyresammansättning här brukar man använda jojobaolja, men det följer inte med några vattenlösliga ämnen såsom vitamin C.
Eterisk olja: pinen, carotol, daucol, limonen, bisabolen, elemen, geraniol, geranylacetat, caryophyllene, mm.

Extraktets och morotsoljans användning (roten)
Här är det enbart oljelösliga extrakt och utdrag som räknas.

Dessa används för torr och rynkig hy. Använd för att ge "färg" åt huden om man tycker att det är fint med gul-orangehud. Produkten kan färga ljusa plagg och textilier gula/orangea så var försiktig.

Inom kosmetiken så används morot i formen av extrakt och oljeutdrag. Oljeutdrag är svårt att åstadkomma hemma i köket till skillnad från vanliga oljeutdrag, jag har provat och det som hände var att det luktade friterad morot om utdraget då man var tvungen att göra det varmt.

Anledningen till att det är så knöligt är för att moroten innehåller så pass mycket vätska, så ett vanligt hederligt oljeutdrag som tar någon vecka att tillverka och riskerar att börja jäsa efter någon dag bara och med värme så blir det friterat som det blev för mig.

Juicen är inte användbar i produkter då den färgar för mycket, drick den istället. Dricker man för mycket morotsjuice kan man råka ut för gulfärgad hud, ögonvitor, e.t.c. Så ni vet.

Utan det som man använder är extrakt, färdiga oljeutdrag, alternativt för att komma åt färgen så kan man använda sig utav karotin eller havtorns(frö/frukt)olja.

Är man ute efter A-vitaminet så finns det A-vitamin som man kan använda, för att öka morotskänslan kan man ha i karotin i produkten. De aktiva delarna i extraktet är karotinet, betakarotin och man behöver inte köpa ett utspätt morotsextrakt för att komma åt dessa kemikalier. Karotin kan funka precis lika bra. Alternativt så kan man ta havtornsfruktolja om man har det hemma istället för morotsextrakt.

Dosering av extrakt
Karotin: 4-8 dr
Extrakt: 1-2 %
Oljeutdrag: De flesta kan användas helt rent då de är gjorda på extrakt och är färdigspädda.

Följ alltid återförsäljarens anvisningar angående doseringen, då den kan skilja sig åt från leverantör till leverantör. Det som jag har angett här är bara en fingervisning på hur det kan se ut.

Den eteriska oljans användning
Den eteriska oljan kommer från fröna och används främst som sårläkande och antiseptisk, är upplivande på mogen hy.

Den eteriska oljan ska ej användas av gravida. Den påskyndar menstruation och det betyder att den kan orsaka missfall.

Dosering av den eterisk oljan
Doseras som alla eteriska oljor: med måtta.

Örtens användning
Här menas blasten och fröna, inte roten.

Te på fröna är bra mot kolik och väderspänning. Ska ej användas av gravida.

Te på blasten (vild morot) är bra vid blåskatarr.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Egen erfarenhet
Shenet, morotsfrö, 2016-03-26
Shenet, morotsolja, 2016-03-26
Shenet, morotsextrakt, 2016-03-26
Stora boken om örter - Richard Mabey, Michael McIntyre, Pamela Michael, Gail Duff, John Stevens, ISBN 91-7738-201-3