2016-04-05

Lakrits

Glycyrrhiza glabra
Dipotassium Glycyrrhizinate (saltet)

Innehåller
Extraktet: glycyrrhizin, flavonoider, isoflavonoider, kumariner, triterpenoida saponiner, steroler, stärkelse, socker, aminosyror, aspargin, betain, cholin, växtgummi, vax och flyktig olja.

Allmänt
Lakrits är allmänt känt som råvara till godis, te och mat. Den har även en medicinsk effekt, den döljer även effektivt beska bismaker från läkemedel, och är även en användbar råvara till hudvårdsprodukter.

Invärtes så är den användbar vid halsonda, är slemlösande, bra vid halsbränna, kan läka magsår, hjälpa mot kolik. Är laxerande, ökar gallflödet samt höjer blodtrycket.

Lakrits för hudvårdsprodukter kan man hitta både som extrakt eller som "glycyrretinsyra" som man har utvunnit ur lakritsroten och senare har omvandlat till ett salt (Dipotassium glycyrrhizinate) för att det ska lättare blanda sig med vatten.

Ren glycyrretinsyra löses endast i etanol (vanlig alkohol) och skulle man använda denna form av lösningsmedel så skulle slutprodukten bli alltför irriterande för huden.

Ett vanligt enkelt extrakt på lakritsroten innehåller en hel del som vatten och diverse konserveringsmedel och andra ämnen som inte framgår och det gör det hela lite opålitligt att använda, då man inte riktigt vet hur mycket "aktiva ämnen" man faktiskt pytsar ner i produkterna. Till skillnad från om man skulle använda det rena saltet av glycyrretinsyra som enbart ska innehålla detta ämne eller väldigt nära 100 % och är därmed mer pålitligt.

I kosmetiska produkter
Lakrits ska vara antiinflammatorisk, antiviral, blekande på huden,

Då det är så pass lugnande för huden är det bra att använda ämnet på känslig hy och hy som lider av psoriasis, eksem, rosacea, e.t.c.

Angående doseringen för "saltet" så har jag inte hittat några riktmärken, utan man får testa sig fram. Börja med 1 % och öka om man inte blev nöjd.

OBS!
Saltet och extrakt som är till för kosmetiska preparat ska ej tas invärtes, även lakritsgodis ska man vara försiktig med om man har högt blodtryck, en njursjukdom eller är gravid. Detta "observerande" gäller för invärtes bruk, utvärtes är nåt helt annat.

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Stora boken om örter - Richard Mabey, Michael McIntyre, Pamela Michael, Gail Duff, John Stevens, ISBN 91-7738-201-3
Bulk actives, Dipotassium Glycyrrhizinate (White Licorice)