2016-03-08

Natriumlaktat

Sodium lactate

Vad är och används till
Är en så kallad naturlig fuktbindare och är en av mjölksyrans salter.

Den kan komma både som pulver och flytande. Den flytande varianten är den som jag har använt, jag har inte sett pulverformen i någon webbutik ännu.

Används som fuktbindare i hudvårdsprodukter. Till skillnad från glycerol som fortfarande ligger kvar på huden efter avsköljning så försvinner natriumlaktatet. Det betyder att det inte är speciellt praktiskt att använda natriumlaktat i flytande tensidbaserade tvålprodukter, som duschtvål, handtvål, schampo, etc. För effekten försvinner till ingen nytta. Däremot är det vettigt att tillsätta det i produkter som ska ligga kvar på huden som i crèmer, lotions, geléer, etc.

Dosering i hudvårdsprodukter
Upp till 2.5 %

Tillsätter man med mer än 3 % så finns det en risk att huden blir känslig för UV-strålar, då natriumlaktatet kan fungera avskalande som en AHA-syra.

Har man den flytande varianten hemma så är det för det mesta en 60 % lösning (kolla med råvaruförsäljaren vid osäkerhet), det betyder att om man vill dosera 2.5 % natriumlaktat så måste man ta med i beräkningen att det är 40 % vatten med i råvaran och man måste därmed dosera lite högre. Hur mycket man då behöver ta är enkelt gjort med lite enkel matematik.

Saltet ger en neutral reaktion i vattenlösningar.

Ibland så tillsätter man det till kallrörd tvål då natriumlaktatet gör att tvålen blir hårdare och drygare att använda. Den blir även lättare att få ur formen ifall man har haft det problemet tidigare med vissa kallrörda tvålrecept.

Dosering till kallrörd tvål
2 tsk per kilo tvål (räknat på den totala mängden fett utan luten)

Jag tar inget ansvar för felaktigt användande av någon råvara. Misstänker man att man har en sjukdom ska man först kontakta en leg. läkare innan man börjar använda råvaran.

Källor
Product sheet
Soap Queen