2016-01-05

Hyaluronsyreserum med peptider


Har gjort vissa justeringar, ökat koncentrationen av vissa råvaror och tillsatt lite nya spännande ingredienser till mitt tidigare serum med hyaluronsyra. Allt för att det ska bli bättre och effektivare.

Gjorde för ett tag sedan en liknande produkt. Det nya med detta recept denna gång är att jag har tillsatt 4 % glukosamin (acetyl glucosamine) som tillsammans med niacinamiden på 8 % ger bättre effekt mot pigmentfläckar och boostar hudens egen produktion av hyaluronsyra ännu bättre. Sedan har jag tillsatt peptider form av Palmitoyl oligopeptide and palmitoyl tetrapeptide-7 Liposome Emulsion.

Även denna produkt går att använda både dag och natt, huden behöver skydd dygnet runt, inte bara på natten. Man kan om man vill även smörja ovansidan av händerna med denna produkt vid läggdags. Precis som jag angett tidigare för extra vård under natten, då det ligger kvar längre på händerna än om man skulle göra det dagtid då man tvättar händerna ofta av olika anledningar.

Kom ihåg att om produkten har börjat ändra karaktär som ändrat färg eller konsistens, fått en annan lukt, så ska den kasseras.

Palmitoyl oligopeptide and palmitoyl tetrapeptide-7 Liposome Emulsion. Peptiderna ska hjälpa till med hyaluronsyreproduktionen, göra huden mer elastisk, minska rynkorna, stimulera kollagenproduktionen, hjälpa till med att laga solskador, minska inflammation och hjälpa till med att binda fukt. Funktionen som peptiderna har är att de signalerar till kroppen att här har kollagen förlorats och det behövs byggas nytt. För när kollagenet bryts ner i huden så bildar de peptider (är sk nedbrytningsprodukter) och dessa peptider signalerar till kroppen att den måste sätta in förstärkning och skapa mer kollagen här. Med peptider i hudvårdsprodukterna så lurar man förhoppningsvis kroppen att producera mer kollagen. Dessa peptider som man tillsätter i hudvårdsprodukter kan vara syntetiska eller naturliga. Doseras med 1.5-4 %, jag testar till en början med 2 % för att se hur det blir.

Niacinamid (vitamin B3) hjälper till med att trolla bort pigmentfläckar som orsakas av ålder eller sol. Ökar även på kollagenproduktionen i huden. Det ska räcka att man tar 2 % för att få en bra effekt. Porerna blir mindre och huden ska tillverka mindre flott. Den reducerar rynkor och fina linjer. Den ska hjälpa huden tillverka sin egen hyaluronsyra. Men man kan öka halten niacinamid om man har stora pigmenteringsproblem.

Glukosaminet hjälper till och korrigerar pigmentfläckar, den hjälper även till med att förbättra hudens egen hyaluronsyreproduktion och effekten blir ännu bättre om man kombinerar med niacinamid.

Aloe vera är fuktgivande och läkande på solskador. Här är det viktigt att man väljer en aloe vera av hög kvalitet.

Hyaluronsyran som jag har använt är av extra låg molekylvikt, den har en molekylvikt mellan 3'000 och 5'000 Daltons. Molekylvikten för hyaluronsyra brukar annars ligga på mellan 50'000 och 8'000'000 Daltons. Även om den inte kan tränga ner i huden då molekylen är så stor så har den en återfuktande effekt på huden, dvs plumpar upp den. Ju lägre molekylvikt desto bättre effekt får man.

Silkesproteinet ingår i en del extremt lyxiga japanska hudvårdsmärken med "kejserlig" kvalitet på silket. Där sägs silkesproteinet hjälpa huden förbättra tillverkningen av sitt egen hyaluronsyra. Silkesproteinet gör iallafall att huden känns silkeslen och hjälper till med fuktbindningen i huden.

Grönt te extrakt är fullt med antioxidanter. Innehåller bl a polyfenoler, procyanider och flavonoider. Är antiinflammatorisk och därför bra för solskadade celler, acne, inflammerad hud. Stabiliserar kollagenet och underhåller elasticinet i huden. Procyaniderna är känsliga för höga och låga pH värden. Fungerar som antisvamp och antibakteriellt.

Ginseng ingår i flera anti-age preparat på marknaden. Det är lite osäkert vad ginseng kan åstadkomma för huden. Men det ska ha antiinflammatorisk och antioxidant effekt. Jag hittade bara ginsengpulver från Crearome och jag gjorde så att jag gjorde ett glycerit på det, då ska man komma ihåg att man bara får med de vattenlösliga ämnena. Har man i ginsengpulvret rätt uppochner i produkten så blir det grusigt.

Karbamiden fungerar som en fuktbindare som får bättre effekt tillsammans med lika mycket salt.

C-vitaminet som jag har använt är stabilt i vatten, det är viktigt att man tar rätt här.

Cellulosan är till för att det hela ska få en bra konsistens.

Parabenet är ett säkert och beprövat konserveringsmedel. Dödar effektivt alla mikroorganismer.

Citronsyra är tillför att binda oönskade metaller som finns i råvarorna samt få ner pH:t på slutprodukten. Man vill att pH:t på produkten ligger mellan 5 och 6.

Vill man halvera receptet krävs att man har en våg som har hela tre decimaler.

Hyaluronsyreserum med peptider
58.1 g aloe vera juice
1 g hyaluronsyra 50 kDa
4 g niacinamin vitamin B3
8 g glukosamin (Acetyl glucosamine)
14.3 g ginsengglycerit
2 g sojaprotein
1 g silkesprotein
2 g Palmitoyl oligopeptide and palmitoyl tetrapeptide-7 Liposome Emulsion
2 g karbamid
2 g salt
3 g stabilt C-vitamin (Sodium ascorbyl phosphate)
1 g grönt te extrakt pulver
0.5 g paraben
1 g cellulosa
0.1 g citronsyra

Gör så här
Väg upp allting med en bra våg.

Rör ihop glyceritet och cellulosan i en liten bägare.

Rör ner en råvara i taget ner i aloe veran, för att minimera risken för klumpar, vänta med citronsyran till sist. Se till att allt löses ordentligt innan nästa råvara åker ner.

Häll sist i glycerit- och cellulosablandningen.

Kontrollera pH:t, korrigera ev ett för högt pH med lite mer citronsyra. Kontrollera pH:t med pålitliga pH-stickor.

Häll upp på glasflaska med praktisk pumpinsats eller ännu bättre är att hälla upp i en sk airlessflaska.

Etikettera, skriv även upp datum.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg