2015-12-30

Trollhassel

Hammamelis virginiana

Innehåll
Tanniner (blad 12 %, bark 6 %), gallusyra, kalciumoxalat, kolin, spår av eterisk olja och icke flyktig olja i barken, saponin och flavonoider.

OBS!
Hydrolatet innehåller inte tanniner då dessa inte följer med vid destillering. Men det ska trots detta vara lika effektivt. Köper man ett hydrolat med alkohol i får man bara en känsla av att det är sammandragande och effekten kommer av alkoholen. Undvik alkoholhaltiga preparat i ansiktet.

När man försöker hitta information om trollhassel så är informationen många gånger motsägelsefull. Speciellt på bloggar där de i ena meningen säger si och i andra säger så om exakt samma råvara och i samma inlägg. Det är oerhört förvirrande. Sedan så tror jag mer på mina örtaböcker än någon larvig amerikansk blogg som försöker vara vetenskaplig utan källförteckning.

Egenskaper
Trollhassel ska vara sammandragande, antioxidant och lugnande på huden.

Används på sår, eller där man vill ha en sammandragande effekt, som vid åderbråck, på bulor, hemorrojder, efter rakning, psoriasis, eksem, insektsbett, ytliga blodkärl och acne.

Är många gånger mer lämplig som ett läkemedel än som ett skönhetsmedel.

Allergi
Tanniner må agera som antioxidanter i huden men de kan även irritera känslig hy och man kan få kontakteksem om man har otur.

Typer av beredningar
Det finns glyceritextrakt, hydrolat (vatten) både med och utan alkohol, dekokt och tinkturer att tillgå. Man tillverkar dekokten på blad/bark själv och finns inte att köpa. Dekokten blir brunfärgad och extremt sammandragande, använd inte detta i ansiktet som ansiktsvatten snälla ni, ska det användas så använd det endast i medicinskt syfte för att behandla bulor/sår men var försiktiga. Dekokten är mer lämplig till att garva läder med än till ansiktsvård.

Alkoholfritt hydrolat är kanske mest lämplig att använda i ansiktet som ansiktsvatten, det är milt. Man vill inte garva huden i ansiktet, det löser inga problem. Är ni ute efter att huden ska kännas sammandragen av ett ansiktsvatten kan ni lika gärna använda nagellacksborttagare i ansiktet. Har man fet hy så är det bäst att satsa på återfuktning och något som normaliserar hudens sebumproduktion istället för att garva den med starka garvämnen (tanniner).

Alkoholhaltigt hydrolat är hydrolat berikat med 11-15 % alkohol, detta för att konservera produkten och för att stilla konsumenters aptit på uttorkade medel som gör att huden vill producera mer fett istället för tvärtom.

Glyceritextraktet är mildare än tinkturen då den inte tar upp alla ämnen lika effektivt som en tinktur gör. Det får med en del av de vattenlösliga kemikalier som garvämnen, etc. Kan vara för starkt för ansiktet, utan använd glyceritet i specifika produkter som antiåderbråcksprodukter, etc.

Tinkturen är starkt sammandragande då det får med sig mer av alla aktiva ämnena, alkoholen löser även upp fettlösliga kemikalier/ämnen, är betydligt mer koncentrerad och därmed starkare än både dekokten och glyceritextrakten. Ska endast användas som läkemedel och inte som kosmetika och alltid utspädd.

Dekokten ska vara det som indianerna lärde ut till Pond och han saluförde det hela som Pond's Golden Treasure, som senare kom att kallas för Pond's extract. Dekokten görs på både bark och blad. Har använts mot allt möjligt, till och med som preventivmedel. Sedan hur säkert det var som preventivmedel har jag inga uppgifter på, men jag skulle tippa på att det inte var 100 % effektivt. Är iallafall rejält sammandragande, blodstillande, sårläkande, användbart på insektsbett, solbränna, etc. Ska användas färskt om man inte har konserverat dekokten ordentligt, för bäst hållbarhet så gäller det att filtrera och sila ordentligt.

Källor
Shenet.se - Trollhasseldekokt, 2015-12-08
The Encyclopedia of Herbs and Herbalism - Malcolm Stuart, ISBN 0-7481-0021-1
Stora boken om örter - Richard Mabey, Michael McIntyre, Pamela Michael, Gail Duff, John Stevens, ISBN 91-7738-201-3