2016-01-13

Glow lotion med vitpilsextrakt

Här är ett recept på ett ansiktsvatten med AHA- och BHA-syra i formen av mjölksyra och salicin från vitpilsbarksextrakt.

Glow lotion är till för att exfoliera hyn, man kan använda det både morgon och kväll. Man kan göra olika versioner (olika styrkor) på denna produkt så man kan ta till en starkare glow lotion på kvällen alternativt när man har fått finnar som behöver extra uppmärksamhet.

Använder man vitpilsbarkextraktet så får produkten en medicinsk örtig doft.

Varför använder man en glow lotion?
För att man får bort döda hudceller dvs exfolierar hyn med denna produkt och därmed så blir de efterföljande produkterna effektivare då det inte ligger en massa skit i vägen för dom. Man får även ner pH:t på hudens syramantel och huden blir därmed mer motståndskraftig mot angrepp. Det låga pH-värdet dödar många bakterier och svampar som kan orsaka besvär för oss människor.

Har man fått finnar/en finne av olika anledningar (mat/hormoner etc) så ska man spendera extra uppmärksamhet med glow lotionen på finnen. Är den riktigt bullig så tryck länge med en indränkt pad med glow lotion på den så det får verka ordentligt.

Det är bra om det svider till lite när man använder produkten, det betyder att den funkar. Får man inget svid så kan det vara klokt att öka mängden mjölksyra till nästa gång, men håll er inom rimliga gränser.

Hur man använder denna produkt
När man använder exfolierande lotions så kan ansiktet bli lite rött, det kan sticka och svida till lite och detta ska gå över, men det får absolut inte göra ont. Anledningen till att ansiktet gärna ska bli lite rött är för att det betyder att produkten sätter igång blodcirkulationen i ansiktshuden. Det blir som träning för ansiktet, hudcellerna får tillgång näring och syre och blir friskare.

Denna rödhet ska förstås försvinna efter 10-15 minuter.

Man kan använda glow lotionen morgon och kväll.

När jag använder denna så tar jag en bomullsrondell och blöter den med glow lotion, så 2/3 av rondellen blir blöt med lotionen och man använder båda sidorna av rondellen. Först går jag över ansiktet och dekolletaget med ena sidan, sedan gör jag om proceduren med andra sidan på rondellen. Jag låter det hela verka i några minuter innan jag fortsätter med de andra produkterna.

Efter några minuter följer man upp med en återfuktande lotion och sedan serum, fuktcrème och slutligen ögoncrème. Dagtid så använder man även solskydd för huden blir känsligare för solens strålar när man använder AHA-syror.

OBS!
Ni vill inte stoppa ner denna lotion i en sprayflaska och på så sätt spraya med då den faktiskt innehåller syror och ni vill absolut inte få denna produkt i ögonen. Runt ögonen är ok men inte i.

Ordningsföljden för produkten är denna
Rengöring, exfolierande lotion, fuktlotion/hydrolat, fuktserum, oljeserum/balm, ögoncrème, ansiktscrème och SPF (om det är dagtid).

Mjölksyran är en AHA-syra och står för den huvudsakliga exfolieringen. Vid korrekt pH och koncentration så exfolierar den huden och huden blir tjockare och därmed mindre rynkig.

Vitpilsbarksextrakt innehåller salicin som är en BHA-syra, det extrakt som jag har använt har 85 % salicin i sig i pulverform. Ger en medicinsk doft till produkten. Man kan utesluta detta om man inte har detta hemma, då får man dock inte med några BHA-syror med i produkten. Tillsätt mer av apelsinblomshydrolatet om ni utesluter detta.

Trollhasselhydrolat är med för dess lugnade och sammandragande effekter. Stimulerar blodcirkulationen. Ska vara sammandragande, bakteriedödande, antioxidativ och antiinflammatorisk. Köper man trollhasselhydrolat som innehåller alkohol så riskerar man bara att torka ut huden och orsaka inflammation. Alkohol i hudvårdsprodukter kan orsaka inflammation, så se upp med alla ekologiska hudvårdsprodukter som innehåller detta.

Glycerol, salt, karbamid och natriumlaktat är med som fuktbindare.

Honungspulvret innehåller olika sockerarter och fungerar fuktgivande.

För att kunna göra den här produkten säker att använda så krävs det att man har tillgång till pålitliga pH-stickor och buffrar med bikarbonat tills pH:t blir 3.5. Med buffrar så menar jag att man korrigerar pH:t till en nivå som man själv önskar att det ska ligga på, som i det här fallet ska ligga på 3.5 då produkten ska ligga kvar på huden till nästa ansiktstvätt.

Anledningen till att alla måste kolla pH trots färdigt recept är för att pH värdet kan bli annorlunda från batch till batch, pH:t blir inte densamma för alla som gör denna produkt då det kan skilja sig på råvarorna från leverantör till leverantör. Även från samma leverantör så kan det skilja sig på råvarorna då det är "natur" produkter vi handskas och de är inte exakt lika från gång till gång. Någon kanske byter ut någon råvara mot något annat och det påverkar också pH:t.

När ni gör denna produkt så kan det vara klokt att börja lågt med mjölksyran och långsamt jobba upp koncentrationen av mjölksyra dock till max 10 %. Det är därför som det står 5-10 % i receptet.

Glow lotion med vitpilsextrakt
så mycket apelsinblomsvatten så det blir 100 g totalt av allt
5 g glycerol
3 g trollhasselhydrolat utan alkohol
5-10 g mjölksyra
2 g vitpilsbarksextrakt (80 % salicin)
5 g honungspulver
2 g salt
2 g karbamid
2 g natriumlaktat (3.3 g om 60 % natriumlaktatlösning används)
0.5 g paraben
ev. bikarbonat (buffringsmedel)

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda allt i en bägare. Om ni har valt att använda vitpilsbarksextraktet så lär ni behöva precis som jag filtrera produkten genom ett kaffefilter. Det såg inte roligt ut ofiltrerat.

Efter att ni har filtrerat produkten så kollar ni pH-värdet. Det ska ligga mellan 3 och 3.5. Är det lägre än 3 så får ni tillsätta lite bikarbonat. Ta i lite bikarbonat i taget, skaka om ni filtrerade direkt ner i flaskan som ni hade tänkt förvara produkten i annars får ni vispa tills det har löst sig, vänta en stund och kolla sedan pH:t igen.

När ni är nöjda med pH:t så häll över i en ren flaska om ni inte redan har gjort det, sätt på en lämplig insats (ej spray) och etikettera.

Observera att mjölksyra kan vara frätande om det används fel. Använd förståndet och gör en patchtest innan ni påbörjar använda något. Mina recept är inte anpassade för allergiker, personer med diverse tillstånd och/eller sjukdomar. Jag tar inget ansvar för felaktigt använda produkter eller misslyckade produkter.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg