2015-12-08

Exfolierande lermask

Här är ett recept på en exfolierande ansiktsmask som ska vara trevlig att använda när hyn är oren av olika anledningar. Man kan även använda masken som rengöring på morgonen om man tycker att huden under natten har producerat ovanligt mycket äckel och känns som att det krävs nåt extra för att bli ren.

För att kunna göra denna produkt kräver att man har tillgång till pålitliga pH-stickor eller en digital pH-meter så man kan se vilket pH produkten får. Det är lätt hänt att det blir för surt med mjölksyra även om man säger att det är säkert att använda upp till 10 % mjölksyra i produkter.

Ansiktsmasken innehåller både AHA-syror och BHA-syror.

Silvervattnet är med för dess antibakteriella verkan.

White willow bark extract innehåller inte ren salicylsyra utan den innehåller salicin som liknar salicylsyra. Är lugnande på huden, förutsatt att man tål salicylater. Är man allergisk mot acetylsalicylsyra som finns i vissa värktabletter kan man inte använda extraktet.

Mjölksyran är en AHA-syra och exfolierar huden effektiv. Det är viktigt att använda adekvat solskydd efter att man har använt AHA-produkter. Observera att ämnet är frätande i koncentrerad form och kan fortfarande vara det i utspädd form.

Bikarbonatet är endast till för att titrera/buffra produkten med, och då för att se till att pH:t hamnar på en lämplig nivå, dvs mellan 2 och 3.5. Det är inte säkert att man behöver bikarbonatet.

Honungspulvret är med för dess sockerarter.

Angående leran så kan man välja en lera som passar ens hudtyp så bra som möjligt. Jag tog rosa lera. Har man torr hy är kanske inte en lermask det bästa man kan använda på den, möjligtvis kan man öka på mängden olja och minska lite på leran alternativ smörja huden med en olja innan man applicerar masken. Eller så lägger man en vanlig AHA-mask i gelform som är betydligt mer fuktgivande än vad en lermask är. Sedan kan det hända att olika leror väger olika mycket, använder man något annat än rosa lera så kan det vara klokt att tillsätta lite i sänder för att se hur det blir.

För oljan så kan man välja vad man själv tycker om eller har hemma för tillfället. Jag tog squalane då jag ville ha något som var hållbart men samtidigt läkande på huden.

Använd masken så här
Gör rent ansiktet, applicera masken antingen i hela ansiktet eller där det behövs som mest, då lera brukar kunna sätta igång blodcirkulationen är det bäst att lägga masken på kvällen innan läggdags. Låt verka i 5-15 minuter. Nu torkar inte denna lermask på grund av den höga glycerolhalten vilket är bra. Börjar det att göra ont är det bara att tvätta bort masken, ev kan man dutta på bikarbonat på huden efteråt för att neutralisera ev kvarvarande syra om man nu oroas av detta.

Torka av med en blöt frottétvättlapp och skölj av ansiktet, återfukta med lotion (fuktgivande ansiktsvatten), serum, oljeserum/ansiktsolja, ansiktscrème och ögoncrème.

Man kan även använda denna lermask som en extra rengörande ansiktstvätt på morgonen då man känner sig extra äcklig i ansiktet. Då tar man liten mängd och masserar in och sköljer sedan av eller torkar av med tvättlapp.

Kom ihåg att använda adekvat solskydd om ni använder produkter med AHA-syror.

Exfolierande lermask
32.5 g rosa lera eller annan lera om man så önskar
5 g silvervatten
5 g kamomillhydrolat
10 g honungspulver
30 g glycerol
5 g mjölksyra
2 g white willow extract (80 % salicin)
10 g valfri olja/squalane
0.5 g paraben
ev. 20 dr eterisk olja
4 dr rosmarin antioxidant
ev. bikarbonat

Gör så här
Väg upp allt.

Blanda alla vätskor och rör sedan ner honungspulver, white willow bark extract och allt detta i en bägare.

Rör sedan ner leran. Det är bara att fräck och dumpa i all lera i vätskan på en gång och röra om med en liten ballongvisp. Jag vet att det finns instruktioner lite här och var i böcker etc att man ska "sikta" ner leran i vätskan och låta det sjunka för egen maskin för att undvika klumpar. Gör ni så får ni stå där i en vecka och pudra lera över vätskan.

Varför göra det svårare för sig själv när man inte behöver?

Kolla nu pH:t med pH-stickor, för mig så blev det lite krångligt, mina stickor har tre indikatorer som sitter på varje sticka som tillsammans påvisar vad det är för pH. Det som hände var att de alla påvisade för olika pH-värden när jag skulle använda dom. Men väntade jag en kvart så hade de lugnat ner sig och visade att pH:t var 2.5. Blir det lägre pH (lägre än 2) för er måste ni tillsätta bikarbonat så pH:t kommer upp till lagom nivåer.

När det är klart blandar man oljan med eterisk olja och rosmarin antioxidant, jag tog 20 dr lavendel fine pop. Sedan så rör man bara ner oljan i leran och rör om ordentligt och det är klart. Om ni använder annan eterisk olja så kan det hända att doseringen kan bli annorlunda. Har man känslig hy så är kanske 20 dr nåt att sträva efter utan man kanske ska minska doseringen eller skippa eteriska oljor helt.

Bara att pytsa upp på burk och etikettera.

Receptet får bara användas för privat bruk.
© C skaparen av The DIY blogg