2015-12-16

Julklappar och presenter

Tänkvärt nu i juletider då alla ska vara givmilda och generösa.

Personligen så skulle jag bara ge bort hudvårdsprodukter till de som jag känner väldigt väl, d.v.s. den familj som jag delar samma tak med, inga andra, inte ens barndomsvänner sedan länge kan räkna med att få något hemmagjort av mig.

För vad händer om de reagerar på dina produkter och de ”nästan” får livshotade men av produkterna? För en del personer är en liten prick på huden dödligt, det kan bli väldigt dramatiskt för dem och det finns en risk att de blir pissed på dig på obestämd tid. Inte värt att riskera kompisar så där.

Man kan som DIY:are även uppleva att personer som i vanliga fall inte är speciellt intresserade av en som person, helt plötsligt blir jätte intresserade av dig och din person, vad du gör på din fritid, e.t.c. när du har berättat att du tillverkar dina egna hudvårdsprodukter, dessa ”tiggare” är bara ute efter att använda dig som en slav för att komma över något som dom tror är lösningen på deras hudproblem eller som bara vill ha hemtillverkade hudvårdsprodukter till ett billigt pris eller till och med gratis.

Ganska ofta får man höra: ”Kan inte du göra en ... till mig?”

Även om de är beredda på att ge en ersättning för råvarorna så finns det en risk med att de kommer att bli besvikna och sura, tillhör de den allergiska skalan finns det en risk att de inte tål dina produkter då kan det börja klia på dom när de använder produkterna eller i värsta fall får de utslag. Man ska komma ihåg att många allergiker är allergiska mot allt som naturen har att erbjuda.

Företag som tillverkar hudvårdsprodukter har försäkringar ifall en kund blir besviken p.g.a. att de har fått allvarliga problem med produkterna, det har inte du som privatperson. Det är bäst att göra det klart för dessa tiggande personer redan från början att du enbart gör för eget bruk.

Vill de ha något får de tillverka själva, du kan eventuellt ge lite tips på vad som är lättast att börja med. Mycket kan gå fel, du vet inte hur de använder produkterna, vad personen ifråga tål och inte tål, själv har man lite koll på när produkterna blir gamla, vad ens hud fixar, hur man kan använda dom, e.t.c.

Sedan så ska man vara beredd på att givaren många gånger dessutom kommer att ses som en snåljåp i mottagarens ögon när man kommer med skumma högkvalitativa presenter i stil med de überlyxiga ekologiska produkterna som finns att tillgå på marknaden. De hemmagjorda produkterna har många gånger inget värde i mottagarens ögon, utan där är det endast lyxiga märken som Chanel och Dior som duger som värdiga presenter. Många gånger fattar de inte att de har fått något bra, utan behandlar produkten som om det vore kattskit och ställer den på det varmaste stället i badrummet.

Skulle mottagaren däremot förstå innebörden av produkten av att det är en bra produkt finns det en risk att personen i fråga inte kommer att använda presenten, utan värdesätter den som en dyrgrip som vars värde ökar med lagring som om det skulle vara ett kvalitetsvin och låta den sitta på en piedestal i badrummet och gladeligen låta innehållet härskna.

Om ni gör julklappar/presenter och ni vet att personerna i fråga vill ha era produkter, se till att mottagaren ifråga gör en patch-test innan de smetar in hela kroppen. Informera om hållbarheten och hur viktigt det är att använda upp produkten i tid. Säg att hållbarheten är kortare än vad den är i verkligheten så ni har ryggen fri ifall den skulle bli dålig inom 1 år, de ska inte vänta 10 år och sedan använda den på grund av något nyck de har fått och få problem och sedan så säger de för sig själva att de visste att det bara var skit.

Se till att det är antioxidanter i form av E-vitamin eller rosmarin antioxidant i produkterna samt ett bra och pålitligt konserveringsmedel i produkterna om det är vätska i dem, se till att använda purfärska och hållbara råvaror så det inte blir dåligt inom 6 månader. Använd med andra ord inte hampafröolja i produkterna som har en tendens till att bli dålig inom 3 månader.

Ge inget till barn, gravida eller personer med diverse sjukdomar/tillstånd. Ni har ingen aning om hur säkert det är för dessa personer att använda produkterna. Dagen föräldrar är även extra nojiga av sig, de är oroliga för allt och inget. Så ta det säkra före det osäkra och gör inga babyprodukter om det inte handlar om dina egna barn.

Alla recept som anges på denna blogg är mina om inte annat anges och får endast användas för privat bruk.

© C skaparen av The DIY blogg